Hälsa

Psykisk ohälsa blir allt vanligare – här är de vanligaste symptomen

Psykisk ohälsa ökar för varje år och många känner sig stressade av att alltid finnas tillgängliga. Gör vårt högpresterande samhälle oss sjuka? Här nedan lyfter vi vår tids kanske viktigaste ämne.

Foto: Instagram @detskaverpodcast/Unsplash

Att psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning är vi väl bekanta med. Även unga mår dåligt och många uttrycker en stress kring sociala medier; enligt Folkhälsomyndigheten har den psykiska ohälsan bland barn och unga ökat sedan 80-talet. Men vad är det som gör att vi mår allt sämre? En teori är att pressen på att vara ”perfekt” tär på oss och att sociala medier bidrar till hetsen.

Charlie Eriksson är grundare till informationsprojektet Aldrig Ensam och har själv en bakgrund med allvarlig psykisk ohälsa. Han har tidigare sagt att de höga kraven kan vara en av orsakerna till att många mår dåligt:

– Sociala medier är fulla av bilder och texter som beskriver hur idealet ska vara. Man ska ha en tung titel på arbetet, höga betyg, träna, äta hälsosamt och resa. Det är en skev bild av verkligheten med orimliga krav.

Som motpol till det perfekta berättar fler om verkligheten; organisationen har kända ambassadörer som Therése Lindgren, Emil “HeatoN” Christenssen och Michaela Forni och idag är många mer öppna med hur de mår.

– Aldrig Ensam sprider kunskap och bryter tystnaden kring det tabubelagda ämnet psykisk ohälsa bland unga vuxna. Det startades för att bidra till en mer öppen dialog kring det tabubelagda ämnet. Den ökade trenden att ungdomar väljer att begå självmord istället för att söka hjälp måste brytas, har Charlie Eriksson sagt.

Nedan listar vi symptomen på några av de vanligaste formerna av psykisk ohälsa – samt var du kan vända dig för att få hjälp.

1.Depression

Symptom: Oro, ångest, nedstämdhet och känslan av att inget känns viktigt. Tankar om att man är värdelös och dålig kan förekomma. Svårigheter att sköta vardagliga sysslor. Symtomen ska ha varit varje dag i mer än två veckor.

Läs mer om symtomen på depression och var du kan vända dig för att få hjälp här.

Varningssignaler: Självmordstankar är en viktig varningssignal som bör tas på allvar. Om du eller någon i din närhet lider av självmordstankar bör du söka hjälp direkt: här kan du läsa mer om var du kan vända dig. Om det är bråttom ska du söka upp en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

2. Utmattningssyndrom

Försämrat minne, sömnsvårigheter, trötthet som är svår att vila bort, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning, magkatarr, förstoppning, känslolabilitet, muskelproblem, tunnelseende, ångest och överdriven känslighet för ljud, ljus och lukt är vanliga symtom på utmattning.

Läs mer om symptom på utmattningssyndrom samt var du kan få hjäp här.

3. Ätstörning

Om du blir mer och mer fixerad vid vad du äter och din vikt, skjuter upp eller hoppar över måltider, äter långsamt och ofta ensam, äter stora mängder onyttig mat när du är ensam, gör dig av med det du har ätit genom att till exempel kräkas, tränar överdrivet mycket eller får ångest om du låter bli träningen någon gång, är kritisk till din kropp eller måste äta viss mat på ett särskilt sätt för att inte få ångest kan du lida av en ätstörning. Det finns olika typer av ätstörningar, till exempel anorexi, ortorexi, bulimi och hetsätningsstörning.

Läs mer om de olika typerna av ätstörningar samt var du kan få hjälp här.

Här kan du få hjälp

Mariaungdom.se, för ungdomar med missbruk
Mind.se, stöd för psykisk ohälsa
Ångest.se, för ångestsjukdomar
Friskfri.se, riksföreningen för ätstörningar
1177.se/psykiskhalsa, råd om vård och hjälp på internet dygnet runt
Maskrosbarn.org, för barn med föräldrar som lider av missbruk och psykisk sjukdom

Läs också: 

Våld i hemmet har ökat under corona – så gör du om du är utsatt.

“Jag har också dåliga dagar” – och 4 andra saker du ALDRIG ska säga till din vän som mår psykiskt dåligt.

Så gör du för att bygga upp din mentala styrka.

4 kändisar som pratat om sin psykiska ohälsa: “Jag fick panikångest innan jag gick upp på scen.”

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!