Hälsa

Så lång är den perfekta tuppluren

Har du någonsin funderat på hur lång en tupplur ska vara för att ha bäst effekt? Här är svaret – enligt vetenskapen!

Foto: Unsplash

Att ta en tupplur gör dig inte endast piggare, det kan också förbättra både ditt humör, prestanda och minne. Frågan är bara, hur lång ska en tupplur egentligen vara?

Positiva effekter i upp till fyra timmar

I en ny studie utförd av forskare från National University of Singapore (NUS) undersökte man hur en tupplur påverkar humör, uppmärksamhet och mental prestation.

Deltagarna i studien – 32 unga vuxna – tog tupplurar som varade i 10, 30 och 60 minuter under separata dagar. Även om alla tre varianter gav positiva effekter i form av förbättrat fokus och kognitiv funktion så kom man fram till halvimmes-tuppluren var bäst, detta då den både gav goda resultat och var praktisk.

Enligt studien bör man även räkna med att det ofta tar lite tid att somna – med andra ord, om du vill ta en 30 minuter lång tupplur kan du behöva vara borta från ditt skrivbord i 40 minuter.

Om du inte har tid att ta en längre paus under eftermiddagen duger dock en 10 minuter lång tupplur bra: Studien visade nämligen att även en de kortare 10 minuters-tupplurarna hade en uppiggande och humörhöjande effekt i upp till fyra timmar efteråt.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!