instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Så lindrar du depression – 9 tips från hjärnforskaren Anders Hansen

Av: Metro Mode

Depression blir allt vanligare och mer än var tredje svensk kvinna och var fjärde svensk man drabbas vid något tillfälle. Psykiatrikern, författaren och hjärnforskaren Anders Hansen berättar hur man minskar risken för att drabbas och hur man tar sig ur en depression.

Foto: Unsplash

Enligt Anders Hansen är det framförallt de mildare depressionerna som ökar mest, framförallt bland unga kvinnor. Depressioner kan se olika ut från person till person men gemensamt för alla depressioner är att normala glädjeämnen känns meningslösa. För vissa påverkas även sömn och aptit på olika sätt.

En vanlig missuppfattning enligt Anders Hansen är att depression bara beror på att hjärnan har för lite av signalsubstanserna serotonin, dopamin och noradrenalin. Dessa spelar en viktig roll och påverkas av antidepressiva läkemedel som många kan ha god hjälp av, men det är mycket mer komplext än så.

9 råd mot depression

Mycket pekar nämligen på att vår moderna livsstil kan spela roll. En alltmer digital livsstil med mycket skärmtid och minskad sömn och motion är en del av problemet, och även något som går att arbeta med och förebygga.

Enligt Anders Hansen kan en viktig faktor också vara att vi har glömt av att vi är biologiska varelser och därför också vad som faktiskt får oss att må bra. “Att på djupet förstå hur hjärnan och våra känslor fungerar har hjälpt både mig själv och mina patienter. När man vet hur god sömn, motion och lagom med stress och återhämtning fungerar rent biologiskt blir det också väldigt motiverande att prioritera sådant hjärnan mår bra av.

  1. Ångest och nedstämdhet är vanliga försvarsmekanismer.

Detta är en normal del av att vara människa, det betyder inte att du har brister i din karaktär eller att du är trasig eller sjuk.

2. Prioritera det som stärker din kropp.

Fysisk aktivitet är grundläggande för vårt välbefinnande och minskar risken att drabbas depression och återinsjukna. Rör dig en halvtimme om dagen och motionera så att du blir varm minst 45 minuter tre gånger i veckan.

3. Vi behöver minst sju timmar sömn.

Se över hur dina sömnvanor ser ut. Testa att ha sovrummet skärmfritt och skaffa en väckarklocka.

4. Träffa andra.

Människor har behov av sociala kontakter, därför är det viktigt att träffa andra människor på riktigt.

5. Se över hur du använder sociala medier och skärmtid.

Den största risken med sociala medier och skärmar är att de riskerar att ta tid från annat, som sömn, motion och riktiga möten.

6. Lär dig om kroppen och psyket.

Genom att anta ett helikopterperspektiv i relation till dina känslor kan du försöka komma åt grundorsaken. Genom kunskap kan man nå både ökat lugn och acceptans för hur vi människor fungerar.

7. Få känslokoll.

Känslor är övergående och om man känner stark oro kan man testa att tänka på andningen. Andas långsamt och låt utandningen vara lång. Öva dig också på att sätta ord på dina känslor.

8. Strunta i lyckan.

Det är både krävande och orealistiskt att förvänta sig att alltid vara lycklig, det kan faktiskt ha motsatt effekt.

9. Det viktigaste – sök hjälp.

Du är inte ensam och att söka hjälp för att man mår dåligt är inte konstigare än att gå till läkaren för att du har allergi eller lunginflammation.

Källa: Expressen

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår