Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Så lindrar psykologerna ångest – här är experttipsen

Ångest är vanligt bland många och trots att det är lätt att glömma drabbas även experterna. Här listar vi sju saker, som enligt psykologerna, kan hjälpa dig när ångesten smyger sig på.

Foto: @fivepointseven & @joshrh19

Acceptera ångesten 

Går du och intalar dig själv att du inte bör ha ångest leder det snarare till mer ångest. Att acceptera sin ångest är steg i rätt riktning för att må bättre.

Andas djupt

Stressforskare Dan Hasson, vid Stockholms universitet, menar att djupandning är ett stort hjälpmedel för att hantera ångest. Ta ett djupt andetag genom näsan långt ner i magen (det ska ta ungefär fem sekunder) och håll andan i några sekunder för att sedan andas ut i tio sekunder. Gör detta flera gånger tills att du känner dig lugnare.

– Redan efter tre-fyra andetag har kroppen börjat aktivera sitt reparationsläge, säger han i en intervju om stress.

Sätt din ångest i perspektiv till annat

Fundera över din ångest och varför du upplevde den så starkt i en viss situation. Kanske känner du dig rädd för något eller är orolig över vad som ska hända? Ofta tänker man att utgångsläget är det värsta – här gäller det att fråga dig själv hur troligt det är att just detta kommer att hända.

Lägg undan mobilen

Försök inte att vara konstant tillgänglig – det leder till onödig oro och stress. Experterna lämnar mobilen och tekniken innan de går och lägger sig.

– Jag har upptäckt att jag får ångest runt läggdags, så jag stänger av min telefon en timme innan jag går och lägger mig, säger Larry D Rosen, professor i psykologi vid California State University, till Huffington Post.

Lägg upp en strategi 

Har du ofta ångest får du lära dig att leva med den och lägga upp en plan för hur du ska hantera den. Vad fungerar bäst för dig och vad får dig för en stund att glömma ångesten? Hjälper det att gå en promenad eller att prata om ångesten med en nära vän?

Värna om dina hälsosamma vanor

Det är enkelt att utesluta kvällsmiddagen eller ställa in promenaden du brukar ta. Där och då kan det kännas bättre, men det finns trots allt en anledning till att vanorna kallas hälsosamma. Glöm inte dina vanor när du känner dig ångestfylld – ofta får dem dig bara att må bättre.

Ta hjälp av terapi

Blir ångesten för svår att hantera på egen hand, ta professionell hjälp. Glöm inte att psykologer också går i terapi!

 

Källa: Hälsoliv

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!