Hälsa

Så minskar du din stress – med tystnad

Trots att det är viktigt med tystnad för vår fysiska och mentala hälsa har den blivit en bristvara i vårt moderna samhälle. Så här kan du skapa mer tysta stunder i vardagen – och må bättre på köpet!

Foto: Shutterstock

Det finns en hel del forskning som tyder på att tystnad är bra för oss människor: enligt Healthline visar studier att tystnad kan göra allt från att sänka blodtrycket och motverka sömnproblem till att främja kreativitet och koncentration.

Å andra sidan kan för mycket ljud och brus leda till hudproblem, sämre aptit, trötthet och stress – och i värsta fall psykisk ohälsa, det berättar journalisten och författaren Ulrica Norberg i Nyhetsmorgon:

“Allt över 60 decibel ökar stresshormonet i våra kroppar”, säger hon. “Om man då tänker att kvantiteten av bullret får vara en så lång tid, att du aldrig får värja dig från det, att det är konstant – det är det som gör att hjärnan försvagas.”

Norberg menar att samhällets förkärlek till multitasking är en del av problemet:

“Vi har tyckt att det var helt meningslöst att göra en sak i taget. Vi tycker det är meningslöst att ta pauser. Varför vila när vi kan vara produktiva? Varför inte multitaska? I dag betalar vi tyvärr en dyr penning för det. Det är många studier som visar att det här kostar pengar, inte bara för våra samhällen – men också för oss som individer.”

Så skapar du mer tystnad i ditt liv

Tystnad kan kännas svårt att hantera om man är van vid att ständigt ha ljud omkring sig. Om du känner igen dig kan det vara bra att börja smått, kanske med att sitta i tystnad någon minut per dag. Gör det till en övning i medveten närvaro genom att notera vilka tankar som uppstår utan att lägga någon större vikt vid dem.

Du kan också prova följande metoder för att minska bruset i ditt liv:

Stäng av bilradion

De flesta av oss inleder varje bilresa med att slå på radion. Prova istället att köra under tystnad och öva dig på att vara närvarande i stunden.

Minska bakgrundsbruset

Måste sminkningen eller matlagningen ha ett soundtrack? Fundera på vilka av dina dagliga sysslor som skulle kunna utföras i tystnad.

Skippa hörlurarna

Många av oss lyssnar på musik eller podcasts när vi springer ärenden eller går promenader. Bryt den ständiga strömmen av ljud genom att strunta i hörlurarna ibland.

Ändra din morgonrutin

Stig upp lite tidigare – en kvart räcker gott – så att du kan dricka ditt morgonkaffe i tystnad och börja dagen i lugn och ro.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!