Så ökar du ditt välmående – med serotonin
Känner du dig låg efter de långa vintermånaderna? Genom att på egen hand försöka öka dina serotoninnivåer kan du hjälpa din mentala hälsa en bit på vägen. Nedan listar vi några tips på hur du enkelt boostar ditt psykiska välbefinnande efter en lång och mörk vinter.
Ljuset är äntligen på väg tillbaka! Även om det finns massa bra saker med vintern, mysiga öppna spisar, frostiga promenader och tjocka stickade tröjor är det också en kämpig tid för många då dagsljuset är knapert. Mörkret tar också ut sin rätt för många, och riskerar att påverka humöret på flera sätt.
Men även om känslor av trötthet och nedstämdhet kan vara ganska vanliga mänskliga reaktioner på vintermånaderna är det också viktigt att komma ihåg att det är skillnad på “vinterblues” och mer allvarliga psykiska sjukdomar, som man alltid ska söka professionell hjälp för.
Vad är serotonin?
Serotonin är en signalsubstans, och även känd som ett av kroppens “må-bra-hormoner”. Den har betydelse när det gäller flera kroppsfunktioner, bland annat att äta, sova, dygnsrytm och hormonproduktion. Det finns därför många fördelar med att stödja dess produktion i syfte att optimera den allmänna hälsan och välbefinnandet. Låga nivåer av serotonin är nämligen förknippade med depression.
4 tips för att öka serotonin
Fånga dagsljuset
Som vi alla vet råder det inget överflöd av solljus den här tiden på året, men det gäller att fånga de få chanser som finns för att få tillräckligt naturligt dagsljus. Även under de kallaste vinterdagarna behöver man exponeras för naturligt ljus för att öka nivåerna av serotonin. Prioritera därför att ta en halvtimmes promenad på lunchen för att få en dos dagsljus. Ljus kan också lindra fysiologiska symtom som huvudvärk, spänningar och sömnsvårigheter.
Se över dina matvanor
Som många delar av vår hälsa ligger en del av svaret på tallriken. Aminosyran tryptofan som behövs för att producera serotonin fås uteslutande via kosten genom fågel, kött, fisk, mejeriprodukter, tofu, edamamebönor, pumpafrön och havre.
Få upp pulsen
Träning hjälper till att frigöra aminosyran tryptofan i ditt blodomlopp. Det främjar också de andra “må-bra”-hormonerna, endorfiner. Regelbunden träning kan därför bidra till en naturlig humörhöjning. Det kan vara allt från ett hårt pass på gymmet till snabba promenader, jogging, dans, cykling eller simning.
Ta hand om tarmfloran
Även tarmhälsan är viktig att tänka på. En god tarmhälsa är nämligen nödvändig för att stödja funktionen av serotonin. För att få ordning på denna kan man hitta en bra balans genom att äta livsmedel som havre, banan, vitlök, lök, kimchi, surkål och kefir. Även färgglada frukter och hälsosamma fetter som omega-3 hjälper dig en bra bit på vägen.
Källa: Glamour