Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Så påverkas kroppen efter en dag på jobbet

halsa-jobbet-arbete-jobb-psykisk-ohalsa-kroppen-paverkas-jobbet-puff
För många ser vardagarna ofta likadana ut. Man vaknar, äter frukost, går till jobbet och sen är man där tills det är dags att gå hem. De timmar som du spenderar på jobbet påverkar faktiskt din kropp och hälsa mer än vad du tror och det är inte till det bättre.

Dina ögon
Skärmen som du stirrar in i 8 timmar varje dag är verkligen inte dina ögons bästa vän. För du kommer förmodligen inte ihåg att man ska lyfta blicken från skärmen i tjugo sekunder var tjugonde minut. Du tänker inte på det, men du blinkar heller inte tillräckligt ofta. Enligt tidningen Må Bra lider 90 % av alla som jobbar vid en dator av CVS, Computer Vision Syndrome, att man upplever yrsel, torra ögon och dubbelseende. Du undviker det enkelt genom att ta pauser från skärmen och blinka ofta.

Din ryggrad
Det är nog inte många som sitter exemplariskt på sin stol under hela arbetsdagen. När klockan närmar sig tre börjar vi sakta sjunka ner i stolarna och intar en hukande position, vilket bidrar till värk i ländrygg och nacke.

Dina öron
Det kan kännas lockande att koppla in ett par hörlurar och skärma av med lite bra musik när det blir bullrigt och störigt på kontoret. Att lyssna på musik för att stänga av ljudet utifrån är ingenting som dina öron uppskattar, för du kommer automatiskt att höja volymen. Även en bullrig arbetsmiljö kan skapa hörselproblem, det visar forskning från Karolinska Institutet.

Ditt hjärta
Forskning från Medical College of Wisconsin i USA har visat att det är vanligare att råka ut för hjärt och kärlsjukdomar när du sitter ner flera timmar om dagen. Om du istället står vid ditt skrivbord så minskar risken att drabbas av högt blodtryck och högt kolesterolvärde. Det kan kanske vara värt att stå eller gå runt ibland på jobbet.

Din hjärna
Tro det eller ej men du kan faktiskt bli lite dummare av att jobba. Att skriva på tangentbord är sämre för minnet än att skriva för hand och att jobba över är inte heller något som hjärnan jublar över. Efter flera experiment på studenter upptäckte forskare vid Princeton att de studenter som antecknade för hand hade lättare för att minnas vad de skrivit än de som antecknat på datorn.
I somras rapporterade Vetenskapsradion att de som jobbar mer än 55 timmar i veckan löper en större risk att drabbas av en stroke och hjärnblödning än de som jobbar 35 – 40 timmar i veckan. En bra anledning till att gå hem när klockan slår fem.

Din mentala hälsa
All press och stress på jobbet kan leda till depression och psykisk ohälsa. Enligt Arbetsmiljöupplysningen kan arbetet bidra till att den psykiska hälsan försämras. Speciellt om man har svårt att finna en balans mellan privatliv och arbetsliv. När arbetsdagen är slut är det viktigt att lämna jobbet bakom sig och inte tänka på jobbrelaterade bekymmer. Det kan dock vara lättare sagt än gjort, men testa att stänga av jobbmejlen och jobbtelefonen.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!