instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Veckans matiga salladsdröm med hemgjord aioli – är klar på 10 minuter

Av: Cassandra Brunstedt

Är det något vi på Metro Mode gillar (nästan lika mycket som nybakad pizza) så är det matiga sallader! Gärna fullproppade med en massa bra energi som håller oss långt borta från blodsockerfall – hela dagen! Veckans gröna rätt består av smörstekt torsk på en krispig sallad med smakrik pestodressing och goda tillbehör! 

Den här salladen är lika god och matig som den ser ut, på ett berg av ruccola och spenat, med inlagda polkabetor och stekta sojabönor. Ringla över en enkel pestodressing, och servera med en klick hemgjord aioli och gott bröd.

Hemgjord aioli? Avancerat tänker du! Inte alls vet vi! Den här aiolin slänger du nämligen ihop på tio sekunder med hjälp av olja, ett ägg, en klyfta vitlök och lite syra i form av citronsaft.

Smörstekt torsk

400 g torskfilé

Salt efter smak

 

Gör så här:

1. Salta tinade torskfiléer och låt ligga i 5-10 minuter.

2. Stek i smör i stekpanna, några minuter på varje sida – tills torsken fått fin yta.

 

Pestodressing

3 msk valfri grön pesto

2 msk olja (typ rapsolja)

2 msk vitvinsvinäger

 

Gör så här:

1. Blanda samman alla ingredienser i en skål.

 

Inlagda polkabetor

250 g polkabetor

1/2 dl ättiksprit (12 %)

1/2 dl socker

2 dl vatten

 

Gör så här:

1. Tvätta betorna och placera i kastrull. Koka under lock tills de mjuknat.

2. Skiva sedan i tunna skivor.

3. Lägg ner i lagen och låt dra i minst två timmar.

 

Supersnabb aioli

2 dl rapsolja

1 klyfta vitlök

1 ägg

Lite pressad citron eller vitvinsvinäger (ca 1 tesked)

 

Gör så här:

1. Placera rumsvarmt ägg i mixerskål med övriga ingredienser.

2. Sätt i mixern och kör på full effekt ca 10 – 15 sekunder. Aiolin är färdig när konsistensen tjocknat.

Tips: Aiolin går fint att smaksätta med de kryddor, smaksättare du gillar.

 

Servera salladen

1. Lägg en näve ruccola och en näve spenat på tallriken.

2. Stek sojabönor och strö över ett generöst lager.

3. Placera ut inlagda polkabetor.

4. Lägg sist på torskfilén och ringla över pestodressingen.

5. Servera med en klick hemgjord aioli och rostat bröd vid sidan.

 

TIPS!

Vill du ha en vegetarisk variant, testa halloumi.

Vegansk? Portabellosvamp, tofu eller kanske avokado.

 

Foto & recept: Cassandra Lundgren

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår