Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Somna med Henrik: Henrik Ståhl om konsten att somna

Henrik Ståhls podcast “Somna med Henrik” är podcasten som hjälper hundratusentals svenskar att somna varje natt. Vad är det egentligen som Ståhl har förstått om sömn, som vi andra har missat?

Foto: @fotografstefantell/Unsplash

Konceptet för Henrik Ståhls podcast “Somna med Henrik” är enkelt: I 60 minuter pratar Ståhl om “saker som dyker upp i hans mun”. Det finns inget manus. Istället låter Ståhl, som är skådespelare i grunden, fantasin flöda medan han berättar fantasifulla historier om Somna – lyssnaren själv.

Hade själv sömnproblem

“Somna med Henrik” startades 2018 och har idag hundratusentals lyssningar per månad. Ståhl startade podden för att han själv behövde något att somna till, och det är tydligt att han har funderat mycket på vad det är som orsakar sömnproblem. Det som han verkar ha kommit fram till är att det är känslan av att vilja “ha koll” som ställer till det för sömnen:

“…vi lever ju generellt under presumtionen att vi är medvetna varelser. Att vi har koll på läget. Och så kan vi ju tro. Fast det inte stämmer. Vi har ju på riktigt ingen aning om någonting”, skriver Ståhl på sin hemsida.

“Jag vet inte varför, men den tanken brukar hjälpa mig när jag har svårt att släppa taget och somna: ‘Jag har ingen aning, och det är som det ska!'”

“Sömn har blivit en prestationssport”

Svårigheter att släppa taget om medvetandet är dock inte den enda anledningen till att många lider av sömnproblem, enligt Ståhl. En annan sak som ställer till det för sömnen är att vi mer och mer ser den som en prestation:

“Jag tänker att sömn har blivit en prestationssport. Något som man antingen är bra eller dålig på. Så är det ju inte. Sömnen är ju du! Din sömn är din! Det kan ingen podd eller app eller självutnämnd guru ändra på”, säger han till MåBra.

Vad anser då Ståhl själv vara botemedlet mot denna upplevda press? Enligt honom själv gäller det att försöka komma bort från tanken på att det är något fel på en för att man inte kan somna:

“Se [sömnen] som en del av dig, någonting som är du i ordets kanske allra innerligaste mening. Det är inget fel på dig för att du sover dåligt. Din hjärna gör vad den ska, håller den dig vaken är det för att den tror att du behöver vara det. Ta reda på varför den tror det.”

Här kan du lyssna på Somna med Henrik

Källa: Sovgottnu, SomnamedHenrik, MåBra

Konsten att fylla ett vattenglas - Henrik Ståhl KÖP

Konsten att fylla ett vattenglas - Henrik Ståhl

Ljudbok

Pris: 128 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!