Hälsa

Sömnsvårigheter – därför har perfektionister svårare att somna

Studier visar att perfektionism är vanligt förekommande hos personer som lider av insomni, alltså allvarliga sömnsvårigheter – och kvinnor verkar drabbas i större utsträckning än män.

Foto: Unsplash

En stor del av befolkningen lider av insomni, eller allvarliga sömnsvårigheter. Faktum är att nära en miljon svenskar upplever de symtom som insomni ger upphov till:

  • Svårighet att somna och/eller vaknar ofta och/eller vaknar för tidigt på morgonen
  • Man fungerar sämre under dagen
  • Man är missnöjd med sin sömn och lider av sömnproblem
  • Man har sömnproblem minst tre nätter per vecka i genomsnitt
  • Man har haft de här problemen i minst tre månader

Sammanfattningsvis kan man säga att när sömnsvårigheterna blir mer vanligt förekommande och har en stark påverkan på vardagen så kan det röra sig om insomni.

Sambandet mellan insomni och perfektionism

Det har gjorts ett flertal studier som pekar på en koppling mellan sömnsvårigheter och perfektionism. En Australiensisk studie från 2020 visar till exempel att en sårbarhet för stress kan vara anledningen till att perfektionistiska tendenser ofta leder till sömnsvårigheter, särskilt hos kvinnor.

Dieter Riemann, som är professor i psykofysiologi vid universitetet i Freiburg, Tyskland, berättar att högpresterande personer verkar vara överrepresenterade när det gäller just insomni:

“De är väldigt ambitiösa och är högpresterande både hemma och på sina jobb, och de har en dragning mot perfektionism. Just det kan förklara varför de får svårt att somna. Att sova gott blir till en prestation, sömnen ska vara perfekt”, säger Riemann till SVT.

Källa: SVT Nyheter, Science Direct, Internetpsykiatri

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!