Stor guide: Här är källorna som ger dig saklig information om coronaviruset
Får du dagligen nyhets-pushar som skrämmer upp dig och får dig att frysa till av skräck? Visst ska vi vara vaksamma och ta det ansvar vi kan när det kommer till coronaviruset covid-19, men det finns några källor som är bättre än andra för saklig information. Vi listar de viktigaste av dem här nedanför.
Ända sedan covid-19 officiellt benämndes som en pandemi av Världshälsoorganisationen (WHO) har vi översköljts av daglig medierapportering dygnet runt kring viruset. Därmed blir det också ännu viktigare att kunna sålla i informationen och inte drabbas av panik eller överdriven rädsla. En av grunderna i källkritik är att fundera över vem som är avsändare av budskapet, och vad den källan kan tjäna på att ge dig den informationen.
Med andra ord kan vi börja där: när medier vet att du som individ är oroad, eller i alla fall vill ha så mycket information som möjligt, är det lätt att spinna vidare på den och skriva sensationella rubriker och pushar som påstår sig veta hur många procent av befolkningen som kommer att drabbas eller som målar upp det värsta möjliga scenariot. När informationen är gratis betalar du istället med din tid – den produkt som Facebook och andra sociala medier erbjuder är i själva verket att du spenderar tid på nätverket, som Flickr-grundaren Caterina Fake förklarade i SVT-programmet Vägra sociala medier.
– Facebooks sortering gick efter vad som fick mest uppmärksamhet. Det som får mest uppmärksamhet är såklart sånt som är sensationellt, säger hon bland annat i programmet.
Du bör alltså vara medveten om att det är samma sak för kommersiella medier där du inte betalar för informationen. Hur cyniskt det än kan låta så kan en del medier alltså ha ett intresse av att blåsa upp skräcken kring viruset, allt för att du ska klicka på länkarna och tillbringa tid på sajten.
Med det sagt har vi samlat några sajter dit du kan vända dig för information som är både korrekt och saklig.
who.int
På World Health Organisations hemsida hittar du mycket av den information du behöver när det gäller coronaviruset covid-19. Här har de samlat information om alltifrån hur du ska sköta din personliga hygien för att minska risken att smittas av viruset, hur stort eller litet skydd vanliga ansiktsmasker ger mot viruset, hur internationella resenärer bör agera, dagliga rapporter kring virusets utveckling samt mycket annat. Om du vill ha en övergripande bild av det internationella läget, och hur det ser ut med coronaviruset globalt, är det alltså i första hand till WHO du bör vända dig.
krisinformation.se
Som tur är behöver vi sällan gå in på hemsidor som den här, men när covid-19 numera är en global pandemi är den användbar för att hitta säker och pålitlig information. Här samlas information från svenska myndigheter så att du på ett enkelt sätt kan hitta det du letar efter (och inte visste att du ville veta); till exempel vad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar för hemberedskap, de senaste resmålen som UD avråder från att resa till samt samlade länkar med information om arbete och skola under coronautbrottet.
folkhalsomyndigheten.se
Sveriges folkhälsomyndighet är en av de viktigaste källorna som svenska medier hämtar sin information från. Mycket av den information som du annars skulle fått i en pushnotis med en sensationell eller uppseendeväckande rubrik kan du alltså hämta direkt från källan. Här har de samlat all information om coronaviruset, till exempel hur du gör för att skydda dig själv och andra, hur stor risken är att viruset ska spridas i Sverige även bland personer som inte varit i utlandet eller har närstående som har varit det. Idag klockan 14 hålls också en presskonferens som dessutom sänds direkt på Youtube
regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet
Har du en resa planerad eller vill av andra anledningar veta vad Sveriges regering rekommenderar när det kommer till andra länder? Då är det i första hand UD du ska hitta din information hos. Här har de samlat sin information om coronaviruset – till exempel vilka regioner de avråder från att resa till i nuläget. Listan uppdateras hela tiden och du bör alltså hålla noga koll här om du ändå har tänkt att resa utanför Sverige.
swedenabroad.se/sv
På den officiella hemsidan för Sveriges ambassader och konsulat hittar du mer information om specifika länder och fler konkreta råd för dig som eventuellt ska resa utomlands nu under corona-utbrottet, till exempel vad gäller försäkring, vad ditt flygbolag har för ansvar samt Svensklistan, som du kan skriva upp dig på om du befinner dig utomlands så att UD eller ambassaden kan nå dig med information om en konsulär krissituation skulle inträffa. Du kan även ladda ner appen UD Resklar för att på ett enkelt sätt ta del av information.
hallakonsument.se
På Konsumentverkets hemsida hittar du ännu mer information om vad du som kund har för rättigheter när det till exempel gäller resor. Här har de samlat information och användbara länkar där du kan hitta det du letar efter, bland annat vilka rekommendationer EU-kommissionen gått ut med när det gäller avbokningar och återbetalningar.
1177.se
Det är till Vårdguiden du ska vända dig om du har frågor eller behöver rådgivning kring själva sjukdomen och/eller fysiska besvär. Här hittar du konkret information om vilka symptom coronaviruset har, om hur smittspridningen går till rent praktiskt och när du ska kontakta vården. Om du misstänker att du har drabbats av coronaviruset är det också 1177 du ska ringa för att få information om, och i så fall var, du ska söka vård.
Nationella Informationsnumret 113 13
sosalarm.se/viktiga-telefonnummer/11313
Du kan ringa det här numret dygnet runt, året om för att få information om större händelser och kriser i Sverige. Just nu kan du till exempel ringa 113 13 för att få generell information om coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymptom (för den informationen ska du istället ringa 1177).