Stor guide: Välj rätt träningskläder för höst- och vinterlöpningen
Tänk lager på lager när du klär dig för vinterlöpningen.
I motsats till vad många tror så går det alldeles utmärkt att springa även under kalla höst- och vinterdagar. Ställ inte upp löpskorna på hyllan utan kolla igenom våra bästa tips för hur du håller formen med utomhusträning året om!
Lager-på-lager-principen
Att klä sig i flera tunna lager i stället för färre och tjockare plagg har många fördelar!
1. Luften mellan lagren värmer
2. Kläderna för bort fukten från huden
3. Huden andas bättre
4. Det blir lättare att röra sig i plaggen (än om du klär dig i en stor bylsiga tröja)
5. Du kan plocka av dig något av de yttersta lagren om det blir för varmt
Glöm bomullen!
Förutom flerlagersregeln så bör alla dina träningsplagg vara i funktionsmaterial. De vanligaste fukttransporterande materialen är merinoull och syntetmaterial som polyester. Merinoullen är ofta lite dyrare än syntet, men du får mycket för pengarna. Det är ett tunt och elastiskt material som värmer bra även när det blir blöt. Merinoullen kommer inte heller att börja lukta dåligt trots att du tränar många svettiga pass på rad (och bara sköljer upp plagget emellan). En egenskap som är svår att ogilla! Till skillnad från syntet och ull så drar bomull åt sig fukten. Inte att rekommendera när du svettas ute i kylen! Och kom ihåg att välja funktionsmaterial även i underkläder och mössa/vantar. Funktion rakt igenom!
Närmast kroppen ska du välja plagg som känns sköna och inte har några sömmar, lappar eller veck som skaver. Det kan vara ett par träningstights och en långärmad tunn funktionströja, båda bör sitta tajt mot kroppen för att tyget ska kunna transportera bort fukten från huden.
Lager två isolerar. I butikerna finns bra utbud av fodrade vintertights, och då är det ofta tillräckligt för att värma för underkroppen. Men om du inte har några vintertights eller om det är väldigt kallt ute, kan du använda flera tunnare par ovanpå varandra. Överkroppen behöver i regel fler klädlager än benen. Tänk på att det här lagret ska vara mer lössittande än första lagret, utan att vara säckigt. I övergången från sommar till höst kan det räcka att springa i en lager 2-tröja, om det blir för varmt med en jacka. Här är några tips att kolla efter när du köper din långärmade träningströja:
1. Hål för tummarna – Håller ärmarna nere och värmer händerna
2. Dragkedja – Gör det lätt att reglera värmen
3. Hög krage – Värmer halsen under de kalla passen
Tredje lagret är skalet. När du ska köpa träningsjacka, leta efter vindtäta och vattenavvisande plagg som skyddar mot snöslask, regn och kyliga vindar. Det är a och o att jackan passar just din kropp perfekt. Om den sitter för tajt eller stramar åt försämras funktionen hos de underliggande lagren. Förutom vatten- och vindskydd måste jackan kunna andas så att den fuktig luften från kroppen transporteras bort från de underliggande lagren. Kolla efter stora ventilationsöppningar i ryggen och mindre under armarna. Om du är extra känslig för kyla kring höfter och rumpa så kan du ha ett par shorts ovanpå tightsen när det är riktigt kallt.
Dubbade löparskor – eller inte?
Många springer i sina vanliga löparskor året om, och det funkar bra i de allra flesta fall. Men om du känner dig osäker och vill slippa att halka på vintriga underlag så finns många modeller att välja bland.
I terräng och på snö kan du satsa på en grov gummisula med plastdobbar.
På isiga underlag får du bäst grepp med metalldubbar. Här bör du inte ha plastdobb, då kommer du garanterat att halka!
Om du inte vill investera i ett par nya skor kan metallbroddar som du trät på dina vanliga löparskor (eller dubbar som skruvas in i skorna) vara alternativ. De är billiga, kostar mellan 150 och 300 kronor, men är inte lika slitstarka som dubbskor. Springer du mycket i lössnö finns det även damasker som täcker vristen.
Bonustips för vinterlöparen: 5-minuters-regeln!
Var extra noga med att värma upp i lugnt tempo när det är kallt ute, så att din andning hinner anpassa sig till temperaturen och tänk på att de första 5 minuterna av rundan ska kännas lite kyliga. Om du är varm innan du ens har fått upp flåset är risken stor att du snart börjar svettas floder. Och glöm inte reflexen!