Hälsa

4 tecken på att det kan vara din partner som förstör din sömn enligt studie

Stress, koffein och mobilskärmar är boven bakom mångas sömnlösa nätter – men den allra starkaste anledningen till att du sover dåligt har att göra med personen bredvid dig i sängen, åtminstone enligt en studie kring sömnvanor. 

Foto: Unsplash

Madrassföretaget Eight har samlat in data från drygt 5 500 av sina kunder för att bland annat kartlägga gemensamma nämnare hos personer som sover dåligt och ständigt är trötta under dagarna. De deltagare som rapporterade flest sovtimmar (i genomsnitt 8 timmar och 4 minuter per natt) var paren som delade säng, medan solosovarna uppgav ett genomsnitt på 7 timmar och 46 minuter per natt. Men trots att personer i parrelationer sover flest timmar så har de generellt sämre sömnkvalitet än de som sover ensamma.

I studien nämns fyra saker (utöver snarkningar!) som kan påverka din sömn negativt om du delar sovrum med en partner. Om du är inne i en trött period med dålig sömn – fundera över om någon (eller flera) av dessa stämmer in på dig och din partner:

1. Ni är osynkade

Din partner kravlar upp ur sängen för att gå på toaletten precis när du är på väg att somna eller så har ni helt olika sovtider. Resultatet: era sömnscheman hamnar i osynk vilket gör att du många morgnar vaknar tio gånger tröttare än du var kvällen innan.

Läs mer: 5 knep som får dig att se helt fantastisk ut när du vaknar

2. Turbulens bland lakanen

Och då menar vi inte den positiva sortens aktivitet i sänghalmen…! Om du sover bredvid någon som alltid vänder och vrider på sig i sömnen så spelar det ingen roll om du är en inbiten snoozare eller vaknar av minsta lilla ljud – din sömn kommer att påverkas negativt (nämnde någon en trippel espresso till frukost?).

3. Olika preferenser

Vissa personer kan inte somna utan att TV:n är på medan andra måste ha total tystnad för att kunna slumra in. Skilda meningar om den perfekta sovrumsmiljön kan både leda till gräl och sämre sömn (speciellt om en av er inte får sin vilja igenom). Bakgrundsljud kan lösas med hörlurar i smarttelefonen – men om ni har svårare problem att lösa, var noga med att diskutera dessa med varandra för att komma fram till en lösning som funkar för er båda.

Läs mer: Experterna tipsar om 6 ovanliga metoder som hjälper dig att somna snabbare 

4. Temperaturskillnader

Den ständiga diskussionen: iskallt eller hett som i Sahara. Enligt studien från Eight så föredrar kvinnor generellt högre temperaturer än vad män gör. Men om ni inte har hittat en gyllene medelväg så är risken stor att någon (eller båda) av er får allt annat än en härlig natt.

Källa: Wellandgood.com

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!