Hälsa

Träning som boostar ditt psykiska välmående

Som bekant påverkar fysisk träning det psykiska måendet på ett positivt sätt. Men nu menar dessutom vissa forskare att man kan styra träningen så att den leder till ännu mer positiva effekter.

Foto: Unsplash

Minskar risken för depression och ångest

Under och efter träning påverkas hjärnan av de ämnen som frisätts i kroppen. Det har tidigare varit bevisat att träning kan minska risken för bland annat depressioner och ångest. Detta anses höra samman med att träningen orsakar ett ökat blodflöde till vissa delar av hjärnan och att detta gynnar det psykiska välmåendet.

Utmana hjärnan samtidigt som du tränar

Genom att testa olika typer av intellektuell stimulans under ett träningspass har en forskargrupp vid Universitetet i Södra Wales undersökt på vilket sätt träningen påverkar blodflödet i hjärnans olika delar. Redan vid vanlig motionscykling visade det sig att ökningen av blodflödet till hjärnans bakre delar ökade med 63 procent. När personen i undersökningen samtidigt utsattes för intellektuell stimulans blev effekten på hjärnans blodflöde ännu tydligare. Det visade sig att dans, klättring eller att lyssna på en podd – allt som utmanar hjärnan samtidigt som du tränar, är bra för hjärnan.

Läs även:

Så många steg om dagen ska du gå för bättre hälsa!

Därför är russin det bästa för dig som tränar!

Källa: SVT

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!