Triathleten Shahrzad Kiavash: “Det är en del av vårt eget ansvar att minska stressen”
Vad är hälsa för dig?
– Hälsa för mig är ett stort begrepp som täcks av många saker. Det är välmående, privilegiet att vara smärtfri, leva ett aktivt liv balanserat med näringsrik och god mat och bra återhämtning i med kvalitativ nattsömn. Jag tycker också att den sociala aspekten är en stor del av just välmåendet. Att träffa vänner, hitta på roliga saker, äta hamburgare och pommes frites och känna att livet är rikt på annat som inte innefattar träning. För mig är det också viktigt med mentalt välmående, intellektuell stimulans. Att läsa en bra bok, titta på en film, ha meningsfulla samtal, drömma och vara ute i naturen.
När mår du riktigt bra?
– I min träningsbubbla mår jag som allra bäst. I och med att jag har proteser tycker jag att det är viktigare nu än förut att ha en kropp som är genomstark och balanserad för att undvika slitage och överbelastning. Det är som att lägga ett pussel, you can’t have one without the other. Jag har lärt mig att jag inte mår bra av att isolera mig och bara träna, utan måste även bryta av det ibland genom att bara finnas utan att fokusera på träning.
Vad tänker du om den nuvarande hälsotrenden?
– Jag tycker att den är främst positiv. Vi sitter mycket och stirrar ner eller in i skärmar, medan våra kroppar egentligen är skapta för rörelse och aktivitet. Det är viktigare än någonsin att vi rör på oss och även lär våra barn att vara aktiva. Det är också bra att fler och fler börjar få ett intresse för maten vi stoppar i oss och hur det påverkar våra kroppar. För min egen del har jag slarvat med maten i många, många år. När jag levde som student lagade jag inte mat en enda gång, utan åt alltid ute. Lite på grund av att jag ogillar att laga mat men främst för att jag inte visste bättre. Jag tänker ofta på hur mycket jag hade gjort annorlunda om jag hade vetat det jag vet nu.
Vissa menar att hälsotrenden också innebär hälsostress – håller du med?
– Det är svårt att få det att gå ihop många gånger med jobb, barn och annat som ska hinnas med. Det kan absolut skapa dålig stress. Men det ligger också i vårt eget ansvar att ta bort det i våra liv som stressar oss, i den mån det går. Jag tror att vi ständigt blir bombarderade på sociala medier av “duktiga människor” som till synes aldrig slarvar med maten, som vaknar kl 04 för att träna och som gör allt “rätt” hela tiden. Men det är en fasad, jag tror inte att de lever så, alla äter väl en onyttig bulle eller vad man nu föredrar bland. Och varför ska man inte det? Jag tror på balans!
Vad är din bästa träning – och varför?
– Jag är ganska ombytlig och gillar att variera mig. I och med att jag sysslar med triathlon har jag kanske inte heller något val. Jag har lärt mig att lyssna min kropp, står det cykel på schemat men kroppen längtar efter vattnet, då simmar jag! Dock slår mitt hjärta lite extra hårt för gymmet, hörlurarna på och vara in the zone.
Vilken träning är den värsta du kan tänka dig?
– Förmodligen det jag är sämst på! Förra året slarvade jag mycket med rörlighetsträning och det har jag fått betala för. Kroppen, i synnerhet baksida lår är som två torra grenar. Där ligger min största utmaning, att vara tålmodig med kroppen så att den kan hitta tillbaka. Träning av den tråkigare sorten men väldigt viktig.
Brukar du tänka på att äta “hälsosamt”?
– Det är något jag blivit mycket bättre på. Jag har länge ätit för lite och för dåliga råvaror. Har varit hungrig och sötsugen ofta och mycket. Men kroppen fungerade inte som den skulle och det var nästintill omöjligt att prestera, framförallt i konditionsidrott med för lite och dålig energi. Så jag gjorde några stora förändringar i min kost: skippade sockret, halvfabrikaten och tomma kolhydrater. Äter numera mycket protein och bra fetter och det är inte alls så svårt som jag trodde. Avokado, nötter, olivolja, ägg och mycket grönsaker brukar jag se till att ha hemma.
Vilket är ditt bästa hälsotips?
– Tänk långsiktigt! Hälsa är inget som infinner sig den 1 januari när du springer allt vad du kan på löpbandet och lyfter allt vad du har i gymmet, för att du sen ska lägga av och återgå till gamla vanor i mars. Hälsa är inte att gå ner x antal kilo under x antal månader, och att svälta sig själv på vägen och utsätta kroppen för onödig stress. Hälsa är att integrera både vardagsmotion och någon form av träning som du trivs att göra i din vardag. Hälsa är att göra hälsosamma val när du väljer vad du ska ha på tallriken. Men det är långsiktigt, det tar tid och det finns inga genvägar, inga snabba fix. Hitta någon träningsform du tycker om och repetera. Igen och igen. Repetition är ledordet.
Foto: Patrik Johäll, Superstudio