instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Varför får man nässelutslag eller nässelfeber?

Av: Metro Mode

Nässelutslag – ibland även kallat nässelfeber – är utslag som ger upphov till kraftigt kliande och upphöjda utslag. Men vad beror de på, och finns det något man själv kan göra för att behandla dem?

Foto: Shutterstock

Om din hud kliar kraftigt och du får upphöjda utslag som snabbt flyttar sig över kroppen så kan du ha drabbats av nässelutslag, urtikaria eller – som det ibland kallas – nässelfeber.

Det första tecknet på nässelutslag är ofta en intensiv klåda som kan ge upphov till en brännande känsla. Utslagen kan ha en ljusröd färg, eller samma färg som huden. Det är också vanligt att de är blekare i mitten. Storleken kan variera från endast någon centimeter till stora sammanhängande områden.

Utmärkande för nässelutslag är att de snabbt ändrar form och plats, för att sedan försvinna utan att lämna märken efter sig. Nässelutslag försvinner för det mesta av sig själva inom loppet av några dagar, även om det är vanligt att de kommer och går flera gånger i ungefär en vecka.

Varför får man nässelutslag?

Nässelutslag kan utlösas av ett flertal olika faktorier. Det som händer i kroppen är att histamin – ett ämne som orsakar klåda – frisätts i huden.

Vårdguiden listar tre olika typer av nässelutslag: allergiska nässelutslag, icke-allergiska nässelutslag och fysikaliska nässelutslag. Nedan tar vi en titt på bakomliggande orsaker för de olika typerna av nässelutslag.

Allergiska nässelutslag

Allergiska nässelutslag beror så gott som alltid på att man har ätit eller druckit något som man är allergisk mot. En annan orsak kan vara allergi mot bi- eller getingstick, läkemedel eller kemikalier i till exempel hudvård, tvättmedel eller att man burit nya, otvättade kläder.

I undantagsfall är nässelutslag en början på en allvarlig allergisk reaktion – då kan man drabbas av kräkningar, svullnad i luftvägarna och andningssvårigheter.

Icke-allergiska nässelutslag

Nässelutslag som inte hänger ihop med allergi kan utlösas av infektioner eller saker som innehåller acetylsalicylsyra, exempelvis jordgubbar, lingon och smärtstillande läkemedel. Viss mat kan ibland förvärra besvären.

Fysikaliska nässelutslag

Fysikaliska nässelutslag – alltså nässelutslag som beror på något i omgivningen – är mer ovanliga. Här kan den utlösande faktorn vara:

Nässelutslag: Behandlingar att utföra hemma

Oftast kan du behandla dig själv för nässelutslag – se dock Nässelutslag: Då ska du söka vård nedan om du är osäker på huruvida du bör söka vård eller ej!

Här är några saker som du kan prova hemma för att få bukt med besvären:

Läkemedel som innehåller antihistamin

Receptfria läkemedel som innehåller antihistamin lindrar klådan och kan få utslagen att försvinna. Denna typ av läkemedel kan användas av både vuxna och barn – läs dock på förpackningen för att kontrollera vilken åldersgräns som gäller för de olika läkemedlen.

Nedkylning

En kall dusch eller att smörja utslagen med exempelvis kylbalsam kan lindra besvären.

Undvik viss mat och dryck

Minska risken att utslagen återvänder genom att undvika livsmedel som kan irritera huden under ca en vecka efter att du drabbats. Dessa innefattar:

Nässelutslag: Då ska du söka vård

Om du tror att utslagen beror på en allergi, om du får nässelutslag ofta eller flera gånger, eller om de inte försvinner inom en vecka så ska du kontakta en vårdcentral.

Om du plötsligt får utslag som snabbt breder ut sig, eller klåda som är mycket besvärande bör du genast vända dig till antingen en vårdcentral eller en jouröppen mottagning. Om detta inte går ska du söka vård på en akutmottagning.

Ring 112 eller sök genast hjälp på akutmottagning eller närliggande vårdcentral om något av följande stämmer:

Du som har allergi sedan tidigare kan ha akutmediciner hemma. Ta i så fall dina akutmediciner innan du åker till mottagningen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår