Hälsa

Rakpermanent-produkter kan fördubbla risken för livmodercancer, visar ny studie

Så kallade relaxers eller rakpermanent-produkter har visat sig kraftigt öka risken att drabbas av livmoderscancer, det visar en ny amerikansk studie. Forskarna menar att upptäckten kan vara särskilt relevant för svarta kvinnor.

Foto: Unsplash

En amerikansk studie visar att relaxers eller rakpermanent-produkter kan fördubbla risken att drabbas av livmodercancer, det skriver den amerikanska myndigheten National Institutes of Health i ett pressmeddelande.

Kan fördubbla risken för livmodercancer

Studien, som har fått titeln Sister Study, har följt nära 33,5 tusen amerikanska kvinnor i åldrarna 35 till 74 under de senaste elva åren i syftet att identifiera riskfaktorer för bröstcancer och andra sjukdomar. Under denna tid fick 378 av kvinnorna diagnosen livmodercancer.

Det visade sig att de kvinnor som regelbundet (över fyra gånger om året) använde sig av rakpermanent-produkter, så kallade relaxers, löpte en betydligt större risk att drabbas av sjukdomen – faktum är att regelbunden användning av dessa produkter mer än dubblerade risken att drabbas av livmodercancer:

“Vi uppskattade att 1,64 % av kvinnorna som aldrig använde [rakpermanent-produkter] utvecklade livmodercancer vid 70 års ålder; men för frekventa användare ökar risken till 4,05 %”, säger Alexandra White som är den nya studiens huvudförfattare.

“Denna fördubbling är oroande. Det är dock viktigt att placera denna information i rätt kontext – livmodercancer är en relativt sällsynt typ av cancer.”

Forskare: “Kan vara ännu mer relevant för svarta kvinnor”

Tidigare studier har visat att rakpermanent-produkter innehåller hormonstörande ämnen som har förknippats med högre risker för bröst- och äggstockscancer. Forskare tror att dessa kommer in i blodomloppet via hårbotten och sedan når livmodern, vilket ökar risken för cancer.

Che-Jung Chang, en studiens författare, påpekar att resultaten kan vara särskilt relevanta för svarta kvinnor:

“Eftersom svarta kvinnor använder rakpermanent- eller relaxerprodukter mer frekvent och tenderar att börja använda dem vid yngre åldrar än andra så kan de här upptäckterna vara ännu mer relevanta för dem”, säger hon.

Fakta om Livmodercancer

Livmoderkroppscancer, eller corpuscancer, är den vanligaste gynekologiska cancersjukdomen och drabbar 1300-1400 kvinnor varje år i Sverige. Sjukdomen drabbar främst personer som har passerat klimakteriet – det är ovanligt att få livmodercancer före 40 års ålder.

Symtom vid livmodercancer kan vara:

– Blödningar fast du har slutat att ha mens.
– Förändrade flytningar när du är i klimakteriet eller efter att du har slutat att ha mens.
– Förändrad mens innan du har kommit i klimakteriet eller när du är i klimakteriet. Förändrad mens kan till exempel vara att du blöder mer än du brukar eller att mensen pågår längre.

Enligt Vårdguiden är det ovanligt att livmodercancer gör ont, men smärta kan vara ett symtom för personer som tidigare fått behandling för till exempel framfall eller cellförändringar i livmoderhalsen.

Värt att notera är att ovanstående symtom kan ha andra orsaker än cancer – enstaka blödningar under första året efter den sista mensen beror ofta på att äggstockarna fortfarande producerar hormoner.

Källor: Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Vårdguiden

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!