Home

Därför är elen så dyr – detta är dina värsta elbovar i hemmet

Elpriserna når nya höjder och prishöjningen beror på tre olika faktorer just nu. När elen rusar kan det vara extra bra att ha lite koll på vilka strömtjuvar du har i ditt hem. Vi berättar varför priserna rusar och hur du med några enkla medel kan undvika elprischock!

Foto: Unsplash

Tre faktorer som olyckligt nog sammanträffat leder just nu till höga elpriser. En av faktorerna är det kalla vädret och att det samtidigt blåser lite. Detta leder till hög elanvändning och låg vindkraftsproduktion. Samtidigt har vattenkraften i flera norrlandsälvar påverkats av istäcken och den tredje faktorn är höga priser i Europa där fossila bränslen, framförallt naturgas, är dyra just nu.

Detta kan du göra själv

Vill du försöka hålla ner elkostnaderna så mycket som möjligt så finns det faktiskt några saker du kan tänka på. Genom att undvika de fem värsta elbovarna i hemmet kan du slippa dåligt humör i samband med att elräkningen dimper ner i postlådan.

Handdukstork

Att handdukstorken står på är en onödigt dyr utgift. Häng istället upp handdukar på torkstativ och spara på värmen!

Hemelektronik i stand-by

Det är snarare regel än undantag att ha tv, dator och annan hemelektronik i stand-by läge. Den utgör dock tio procent av all hushållsel i Sverige och är helt onödigt! Skaffa grenuttag med strömbrytare så är det lättare att slå av elen när du inte använder prylarna.

Element

Genom att sänka värmen kan du göra stor skillnad för din elräkning. I rum du inte använder kan du sänka värmen ännu mer och var noga med hur du placerar dina möbler så att du inte blockerar dina värmekällor.

Varmvatten

Långa duschar och bad drar mycket energi. Du sparar mycket pengar på att dra ner duschtiden från en kvart till fem minuter. Var också noga med att inte tvätta halvfulla maskiner i tvättmaskinen och dra ner temperaturen även där om det går.

Golvvärme

Golvvärme förbrukar en hel del el! Köp ett par mysiga och varma tofflor istället och försök använda den så sparsamt du kan!

Källa: Viivilla, Aftonbladet

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!