En ny rapport från Nordax Bank visar att var femte kvinna någon gång stannat kvar i en relation som hon egentligen velat lämna – på grund av sin boendesituation. “När ska vi inse att kvinnor känner sig låsta i sina relationer och inte har möjlighet att flytta”, frågar bolåneexperten Linda Werdi.
För fjärde året i rad släpper Nordax Bank sin “Relationsrapport”, och återigen visar Sifo-undersökningen oroväckande siffror gällande kvinnors trygghet på bostadsmarkaden.
“Dags att ta frågan på mycket större allvar”
Enligt rapporten har var femte kvinna (19 procent) i Sverige någon gång känt att hon inte kunnat lämna en relation på grund av sin boendesituation. En stor andel, särskilt kvinnor (36 procent), erfar dessutom att det är svårt att hitta ett nytt boende som passar deras behov efter separationen.
Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank, menar att mer behöver göras för att få bukt med problemet:
“Jag blir rent ut sagt väldigt upprörd att inget har förändrats gällande kvinnors situation på bostadsmarknaden på fyra år. När ska vi inse att kvinnor känner sig låsta i sina relationer och inte har möjlighet att flytta? Eller att männen fortfarande går vinnande ur en separation? Varje kvinna som vill lämna en relation ska kunna göra det – oavsett boendesituation. Det är dags att alla samhällsaktörer tar den här frågan på mycket större allvar”, säger hon i ett pressmeddelande.
Experten: “Red ut ekonomin tidigt”
När Metro Mode ringer upp Werdi understryker hon att man som individ inte kan lastas om man får svårt att lösa sin boendesituation när ett förhållande fallerar:
“Kvinnor tjänar redan mindre än män. Det som vi gärna vill lyfta är att det har inte skett någon förändring eller någonting från våra politiker som gör att det här ska bli bättre, utan det är samma vanliga och därför blir det ingen förbättring. Det är väldigt stort ansvar att lägga på den enskilda individen att lösa ett samhällsproblem”, säger hon. “Man kan göra det man kan, men i slutändan behöver man stöttning och hjälp för att det är så verkligheten ser ut.”
Med det sagt, här är Werdis bästa tips för att öka den ekonomiska jämställdheten i en relation – och i de fall där separationen är ett faktum:
1. Utgå från dina egna förutsättningar
“Planera utifrån din egen situation och förutsättningar. Man ska inte jämföra sig med vad och hur andra gör, utan man ska själv känna att det är rättvist. Läs på mycket – titta på pension, lönebortfall vid föräldraledighet, och så vidare. Eftersom kvinnor oftast är mer föräldralediga än män bör man verkligen titta ordentligt på de sakerna.”
2. Diskutera saker i tid
“Det är viktigt att ha sitt på det torra och att prata om saker innan de händer. Det låter kanske som att vi pratar mycket om separationer, som att vi nästan förutsätter att man kommer att separera, men den poäng vi vill framföra är att man inte ska fastna i en relation som man vill lämna. Det ska vara jämställt i en relation. Att vara i en relation ska inte drabba dig om tio år för att du är i en relation nu. Man behöver prata om inkomster, tillgångar, vem som ska betala vad… hitta ett upplägg som passar dig. Man ska reda ut de sakerna tidigt så att man vet vad man har att förvänta sig.”
Werdi tillägger att det är viktigt att diskutera ekonomin även efter att man har separerat:
“Då kan det vara så att man fortfarande har barn tillsammans, och om barnet är mer hos en person så kommer man att betala mer för barnet.”
3. Tänk på framtiden
“Kvinnor har slutat spara, eller sparar mycket mindre. Man ska prioritera att betala sina räkningar när ekonomin blir ansträngd, men man får inte glömma bort framtiden. Ett eget sparande kommer att skydda dig om du vill lämna en relation i framtiden.”