Home

Så skapar du en prunkande grönsaksodling hemma

Att odla sina egna grönsaker i trädgården, på balkongen eller i växthus har aldrig varit enklare. Och finns det något mer givande än att plocka ett gäng solmogna tomater som har vuxit hemma? Hasselfors Garden tipsar om hur du lättast kan få egen tillgång till goda och ätbara växter.

Intresset för trädgårdsodling fortsätter att växa, och samtidigt närmar sig våren och sommaren med stormsteg. När snön har smält och grönskan har tagit sina första stapplande steg i naturen är det även dags för dig att återuppväcka dina grönsaksodlingar. 

– Många av oss är färdiga med vintern nu och längtar efter ljusare tider. Med ljuset kommer också suget efter en grön och näringsrik omgivning. När man odlar grönsaker omsluts man både av det vackra gröna, får god och nyttig mat till kostcirkeln och en andningspaus i vardagen, säger Pia Holmberg, produktchef på Hasselfors Garden.

Det finns flera möjliga ställen att odla grönsaker på. Om du har en trädgård eller ett växthus är det naturligtvis perfekta platser att så frön i. Men det räcker faktiskt med en normalstor balkong för att få tomater, kryddor eller till och med potatis att växa. I krukor, hinkar och på fönsterbrädan finns det gott om plats för dina odlingar.

Så odlar du tomater på balkongen:

Så odlar du tomater på balkongen:

  • Redan i februari-mars kan du börja förodla både kryddor och grönsaker inomhus. Bland annat tomater behöver uppemot åtta veckors utvecklingstid till blomning.
  • Tomatplantor kräver mycket näring och trivs därför bra i en kraftigt gödslad jord som U-jord eller Tomat-och chilijord.
  • Det är stor skillnad på växtkraft hos olika sorter. Välj främst kompakta sorter så som kruk- och busktomater om du inte kan binda upp dem. Det finns också ampeltomater som man kan ha i hängande krukor som kan vara jättefint på balkongen.
  • Det finns två sätt du kan plantera dina tomater, direkt i säcken eller i kruka. För odling i säck så placerar du säcken längs med räcket eller mot en solig vägg. Klipp upp öppningar för 2–3 plantor. Skär också snitt på sidan av förpackningen så att överflödigt vatten kan rinna bort. För krukodling behöver du stora krukor minst 10 liter för en planta, stora krukor gör det mycket enklare att sköta vattningen. När du placerar krukorna tänk på att lämna rum mellan varje kruka så att plantorna får tillräckligt mycket ljus.
  • Kom ihåg att dina grönsaker vill ha ljus. Om din balkong inte vetter mot solen särskilt mycket behövs växtbelysning. 
  • Akta växterna för kyla och stark sol i början! Skugga plantorna den första tiden så att bladen hinner vänja sig vid solljus. Går temperaturen ner mot nollan på natten behöver krukorna komma in eller täckas med filtar.
  • På sommaren dunstar vatten snabbt. Därför är det bäst att vattna på morgonen innan solen har ställt sig högt upp på himlen. Titta även till plantorna på kvällen, om de vissnar ökar risken för pistillröta som förstör frukterna. 

Foto: Unsplash

Nästa bild
Så odlar du potatis (och dill) i en hink:

Så odlar du potatis (och dill) i en hink:

  • Borra hål i sidan på en hink några centimeter upp från botten för att vattnet ska kunna rinna ut om det blir för mycket. Genom att hålen sitter på sidan hindrar man vattnet från att bara rinna rakt igenom krukan utan att tas upp av jorden. 
  • Fyll hinken med ca 10 cm P-jord eller REKO-jord.
  • Stoppa ner sättpotatisen, 1-2 potatisar i varje hink (3 st i en 20-litershink) och fyll på med mer jord.
  • Vattna och ställ hinken varmt.
  • När blasten kommer upp måste de ställas ljust. Var noga med att den inte utsätts för frost och att jorden inte torkar ut.
  • Potatis behöver mycket vatten så undvik alltför varma soliga platser. Från sättning till skördeklar potatis tar det drygt 2 månader så för att få färdig potatis till midsommar måste potatisen sättas i början av april.
  • Gräv med fingrarna i hinken så kan du känna hur stora potatisarna är och avgöra när det är dags att skörda. Med en speciell så kallad potatiskruka (två krukor i en, varav den innersta med hål som gör att du kan se potatisen) kan du skörda potatis men låta plantorna växa vidare.
  • Glöm inte att så dill i en annan hink så har du en perfekt kombination inför skörden. 

Nästa bild
Så odlar du morötter – i trädgården eller på balkongen:

Så odlar du morötter – i trädgården eller på balkongen:

Det finns tidiga och sena morötter. De tidiga morötterna skördar och äter du efter hand under sommaren. De sena skördar du på hösten och kan förvara svalt under vintern. Det står på fröpåsen om sorten är tidig eller sen.

  • Morötter vill ha en lucker, mullrik och djupgrävd jord så att de få plats att sträcka på sig ordentligt. I trädgårdslandet kan du förbättra jorden på hösten eller innan sådd med kogödseltorvmull och kompost. Lägg ut ett tjockt lager jordförbättring på jordytan och gräv om med en spade eller grep helst ner till 30 cm djup. Odlar du i pallkrage eller kruka använd Ört & Grönsaksjord.
  • Morötterna ska sås på våren när jorden reder sig, d.v.s. när den torkat upp så att den går att gräva och kratta. När blasten vuxit upp cirka fem centimeter gallrar du bort plantor som står för tätt så att avståndet mellan plantorna blir 2–4 centimeter.
  • Skörda morötterna efterhand som de växer sig kraftiga.

Morötter kan också odlas i kruka och det är perfekt om bor i lägenhet och vill odla på balkongen. Välj en morotssort som lämpar sig för just krukodling, exempelvis små runda eller korta och cylinderformade morötter så räcker det med ett jorddjup på ca 20 cm. 

  • Fyll upp krukan med grönsaksjord.
  • Sätt fröna med cirka 5 centimeters mellanrum.
  • Lägg någon centimeter jord på toppen och vattna försiktigt.
  • Ställ krukan i halvskugga och glöm inte bort att vattna.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!