Home

Städa med bikarbonat och ättika – här är allt du behöver veta

Visste du att du kan använda bikarbonat för att bli av med dålig lukt, rensa avlopp och städa badrum? Ättikan å sin sida är rejält effektiv men bör inte användas på alla material. Nedan berättar vi allt du behöver veta för att städa med ättika och bikarbonat. 

Foto: Unsplash/Pexels

När bikarbonat framställs för att användas i hushållet är den en ren produkt utan konstiga tillsatser. Dock är det viktigt att ha lite koll på dosering och detsamma gäller ättika. 

Detta ska du tänka på 

När det kommer till dosering av ättika är det viktigt att ha koll på om du har ättika eller ättiksprit i flaskan. Ättikan har en styrka på 24% ättiksyra medan ättiksprit har 12% styrka. Du måste alltså dubblera mängden ättiksprit om receptet på rengöringsmedel anger ättika som ingrediens. När det kommer till bikarbonat kan det vara bra att testa med en mindre mängd först om du är osäker och sedan öka. Använd inte heller ättika till att avkalka strykjärn, tvätta inte natursten som granit och marmor, använd inte på vaxade ytor, inte heller glansiga ytor som lackerade bordsskivor. Använd inte heller ättika till fläckar av ägg som då koagulerar och fäster ännu mer. 

Städa köket

Bikarbonat kan användas för att lösa stopp i avloppet i diskhon. Häll 1 dl bikarbonat i avloppet och häll sedan på ½ dl vinäger eller ättika. Låt det bubbla och fräsa i ca fem minuter och spola sedan med hett vatten. Du kan även använda bikarbonat för att göra rent diskhon, göra rent ugnen och spisen. Fukta insidan på diskhon med hett vatten, pudra bikarbonat och skrubba med en kökssvamp. Till ugnen tar du en del bikarbonat och en del salt och blandar med hjälp av lite vatten ut det till en pasta. Stryk ut blandningen i ugnen och värm upp till 200 grader. Stäng därefter av och låt den svalna och torka ur med fuktig trasa. På spisen kan du sprida ut ättika över ytan som ska göras ren och sedan pudra över bikarbonat. Torka av med en fuktig trasa när det bubblat klart. Städa badrummetBlanda 2 dl ättika och 2 dl vatten i en sprayflaska. Passar bra som allrengöring till badrum och kök. Du kan även använda bikarbonatpasta för att få bort ingrodd smuts i kaklet. Använd allregöringen för att göra rent i toastol och handfat. 

Fönsterputs och glasputs

För egen fönsterputs kan du blanda 1 msk ättika med 1 l vatten i en sprayflaska. Spraya på fönsterglas och spegelglas. Torka sedan rent med en trasa som inte luddar, exempelvis en mikrofiberduk. 

Fläckborttagning

Svettfläckar i armhålor, matfläckar, blodfläckar envetna smutsfläckar på kläder eller möbler tas lättare bort med ättika. Badda fläcken och gnugga försiktigt med en trasa som är doppad i vatten med en skvätt ättika i. Avvakta en stund och tvätta sedan plagget som vanligt. Blanda 1 dl vatten med 1 dl ättika i en sprayflaska för att få bort fläckar på mattor, spraya på fläcken, gnugga och badda försiktigt med en ren handduk. Upprepa tills fläcken är borta. 

Läs även:

Därför ska du alltid slänga in en våtservett i tvättmaskinen.

Därför bör du tvätta med såpa.

Så upptäcker du hur smutsig din tvättmaskin faktiskt är.

6 saker du inte visste att du kunde använda bikarbonat till.

Videon när frun tvättar sin mans kuddar har blivit viral.

Källa: Hemfrid

Här hittar du fler städtips!

Foto: Unsplash/Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!