instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
karriar

Anställningsintervju? Vi listar de 30 vanligaste intervjufrågorna

Av: Metro Mode

Förberedelse är A och O inför en jobbintervju. Här är de 30 vanligaste intervjufrågorna och hur du bäst hanterar dem.

Foto: Pexels

Nedan hittar du de 30 vanligaste frågorna man stöter på under en arbetsintervju.

1. Berätta om dig själv

Du kan utgå från att de som intervjuar dig redan har läst ditt CV och därmed har koll på vilka arbetslivserfarenheter du har. Det de inte vet är varför du valde att gå just den där utbildningen eller började på det där jobbet. Fokusera på de senaste åren av ditt arbetsliv och förklara bakgrunden till de val du gjort.

2. Hur är du som person?

En variant på denna fråga är: “Hur tror du att andra skulle beskriva dig?”. Många tycker att det här är en svår fråga, men se det som en chans att berätta om dina styrkor. Ge konkreta exempel för att ge dina ord tyngd.

3. Vilka positiva egenskaper har du?

Ge även här konkreta exempel. Om du till exempel är bra på att lösa problem, berätta om en situation där du fick användning av detta i ett tidigare jobb. Oavsett vilka positiva egenskaper du har, förbered exempel på hur du har använt dessa och uppnått positiva resultat. Förbered två, tre saker att säga.

4. Vilka negativa egenskaper har du?

Här är det frestande att nämna en egenskap som i själva verket inte alls är särskilt negativ, som perfektionism. Detta kommer inte att ge dig några pluspoäng, tvärtom får det dig att framstå som en person som antingen saknar självkännedom eller är oärlig. Berätta istället om en äkta svaghet och hur du har jobbat för att få bukt med den. Om du till exempel har svårt för att att prata inför folk kan du berätta om någon kurs du gått för att bli en bättre talare. Detta tyder på både självinsikt och initiativförmåga.

5. Vad vet du om oss?

Här ska du visa att du vet vad företagets mål och värderingar är. Även om du självklart ska läsa på om företaget som du söker jobb hos så behöver du inte gå in på för mycket detaljer.

6. Varför söker du det här jobbet?

Använd din utbildning och tidigare arbetslivserfarenheter för att ge en bakgrund till varför du lockas av det här jobbet. Du kan även lyfta olika aspekter av jobbet som du kanske saknat i dina tidigare roller, eller som du helt enkelt är intresserad av. Förklara varför detta jobb kan hjälpa dig att uppnå dina kortsiktiga och långsiktiga professionella mål.

7. Vad kan du tillföra organisationen?

Håll jobbannonsen i åtanke när du förbereder svaret på den här frågan. Berätta hur du kan uppnå de kriterier som nämnts i annonsen. Om du har några goda förslag på förändringar som du tror skulle gynna organisationen så kan du även nämna dessa.

8. Varför ska vi anställa just dig?

Alltför ofta lämnar vi en jobbintervju med känslan av att vi inte fått sagt allt vi hade tänkt. Den här frågan är din chans att lyfta fram de egenskaper och erfarenheter som gör dig perfekt för jobbet. Du kan också knyta an till organisationens värderingar och berätta hur de överensstämmer med dina.

9. Hur hörde du talas om det här jobbet?

Om du fick nys om jobbet genom en kollega, före detta chef eller genom att följa organisationen på något sätt så är detta ett stort plus och något som du ska framhäva. Det visar att du är intresserad av att jobba just där, något som alla arbetsgivare vill höra.

10. Vilken är din största prestation?

Ditt svar på denna fråga ska vara så relevant som möjligt för det jobb du söker. Om du söker ett jobb där du kommer att jobba med människor så är det till exempel detta du ska fokusera på. Poängen är att du ska hjälpa arbetsgivaren att föreställa sig dig i den roll du söker.

11. Jobbar du helst ensam eller i grupp?

Denna fråga kan vara svår att svara på, särskilt om du inte har en preferens. Ett bra svar kan vara att beskriva i vilka situationer du helst jobbar tillsammans med andra och i vilka situationer du föredrar eget arbete.

12. Vilken roll har du i en grupp?

Det som arbetsgivaren vill ta reda på med denna fråga är om du är en typisk ledare eller om du snarare är en arbetsmyra som gör det du blir ombedd att göra. Kanske har du erfarenhet av båda? Ge i så fall exempel på detta.

13. Beskriv ditt drömjobb

Även här ska ditt svar vara relevant för det jobb du söker. Detta innebär inte att du ska ljuga, om det är så att detta jobb inte är ditt drömjobb. Fundera istället på vilka aspekter av detta jobb som kan hjälpa dig att nå ditt högsta professionella mål, och lyft dessa saker. Få arbetsgivare idag förväntar sig att deras anställda planerar att stanna för alltid.

14. Varför slutade du på ditt förra jobb?

Här finns det några saker som du absolut ska undvika: tala inte illa om din förra chef, arbetsplats eller tidigare kollegor. Slå istället an en positiv ton och berätta om vad du hoppas åstadkomma på ett nytt jobb, hur du förväntar dig växa i en ny roll och vad du vill tillföra på din nya arbetsplats.

15. Hur reagerar du på kritik?

Går det att svara något positivt på den här frågan? Absolut. Börja med att svara ärligt och berätta hur du bemöter kritik. Ge sedan ett konkret exempel på vad du har lärt dig av kritik som du har fått tidigare.

16. Hur hanterar du stress?

“Hantera” i det här sammanhanget innebär, hur förebygger du stressade situationer och hur agerar du i dem? Har du metoder för att strukturera och prioritera arbetsuppgifter, brukar du be om hjälp? Ge exempel.

17. Var ser du dig själv om fem år?

Arbetsgivaren är ute efter att lära sig mer om dig med hjälp av den här frågan, så svara ärligt. Berätta om dina drömmar och ambitioner, visa att du har driv och vill utvecklas.

18. Berätta om ett svårt beslut som du behövt ta i ditt jobb

Om du inte kan svara på den här frågan så är det ett varningstecken i en arbetsgivares ögon. Alla jobb innehåller svåra beslut, oavsett område. Ditt svar speglar din omdömesförmåga och hur du löser problem. Ett perfekt svar visar på en kombination av analytisk förmåga och hänsyn till de människor som påverkas av beslutet.

19. Varför valde du den utbildningen?

Berätta om vad som gjorde att du blev intresserad av den utbildning du gått, berätta om det viktigaste som du lärt dig under din studietid.

20. Vad söker du hos en arbetsgivare?

Även här är den som intervjuar dig ute efter ett ärligt svar. Är ditt mål kompetensutveckling, en internationell karriär eller kanske något helt annat?

21. Hur ska en bra chef vara?

Målet med denna fråga är att se om detta är rätt arbetsplats för dig. Berätta om hur du föredrar att jobba och om positiva egenskaper hos före detta chefer som du har goda erfarenheter av.

22. Vilken typ av arbetsmiljö föredrar du?

Besvara den här frågan med det aktuella jobbet i åtanke. Om flexibla arbetstider är viktigt för dig men arbetsgivaren inte erbjuder detta så är det bättre att fokusera på något som det nya jobbet faktiskt erbjuder. Saker att fokusera på kan vara självständigt arbete eller arbete under vägledning, jobba hemifrån eller på plats, eller om du föredrar en hierarkisk verksamhet eller en mer informell sådan.

23. Söker du andra jobb?

Bestäm dig för hur du ska besvara denna fråga innan intervjun. Om du väljer att berätta att du söker andra jobb så var noga med att berätta varför just det här jobbet tilltalar dig.

24. Vad gör du på fritiden?

När det kommer till hur du fördriver din fritid innehåller ett bra svar både lite personlig information och något som visar på att du gillar att utvecklas, som till exempel att du håller på att lära dig ett nytt språk med hjälp av en app eller liknande.

25. Hur ser din familjesituation ut?

Även om arbetsgivare inte har rätt att fråga rakt ut om du planerar att skaffa barn så ställs frågor som denna ofta i en lätt förklädd form. Det är inte ovanligt att den som intervjuar dig frågar om du och din partner är sambos och om ni i så fall har bott tillsammans under en längre tid. Ge ett klart och tydligt svar men var även medveten om att du inte måste svara på dessa frågor. Kom också ihåg att även om du svarar att du inte har några planer på att skaffa barn så är detta inte på något sätt ett löfte.

26. Kan du jobba övertid om det behövs?

Var tillmötesgående vid denna fråga och försök samtidigt ta reda på mer: hur kompenseras överarbete? Är det vanligt förekommande på arbetsplatsen?

27. Vad hade du för lön i ditt förra jobb?

Denna fråga leder ofta fram till vad du har för löneanspråk på det här jobbet. Ett tips är att svara att du fokuserar på roller som har en lön omkring på X kronor i månaden och sedan fråga om den aktuella rollen innebär en liknande lön. Oavsett var du väljer att svara så spelar det inte så stor roll i slutändan – antingen accepterar du lönen de erbjuder eller så gör du inte det.

28. Vad har du för löneanspråk?

Förbered ett löneanspråk före intervjun men vänta så länge som möjligt med att ange det. Istället kan du säga att du först vill veta mer om tjänsten och de villkor som kommer med den, som till exempel övertidsersättning och tjänstepension.

29. När kan du börja jobba?

Arbetsgivare har förståelse för att många inte kan börja på ett nytt jobb på en gång. Formulera dig på ett positivt sätt genom att till exempel säga att du kan börja redan om två månader, snarare än att säga att du inte kan början förrän om två månader.

30. Har du några frågor till oss?

Förbered några frågor till arbetsgivaren, både för din egen skull och för att visa att du är intresserad av tjänsten.

Läs också:

9 frågor att ställa i slutet av en arbetsintervju

3 saker framgångsrika kvinnor gör innan frukost

Här är de 30 vanligaste yrkena i Sverige – så mycket är snittlönen

Källor: Inc, Akavia

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår