Karriär

DRÖMJOBBET! med HR-generalisten Anna-Maria: ”Har jag bestämt mig för något gör jag allt för att lyckas”

I artikelserien DRÖMJOBBET! lyfter vi personer från olika branscher som skapat sin drömtillvaro och låter dem dela med sig av sin personliga resa fram till i dag. Vilka misslyckanden har de checkat av längs vägen, hur tacklar de motgångar och finns det egentligen något utstakat framgångsrecept? Den här veckan delar HR-generalisten och författaren Anna-Maria Ekblad med sig av sina framgångsnycklar och tar med oss en dag på hennes jobb. 

Namn: Anna-Maria Ekblad
Ålder: 51 år
Bor:  Sollentuna
Gör: HR generalist och författare
Karriärsmotto: Ingenting är omöjligt med ständig utveckling.
Arbetstider: vardagar HR-generalist och författare

För den som inte vet, vem är du?

– Jag har i hela mitt liv gått den vägen som engagerar mig på olika sätt. Det innebär att jag valt arbeten som jag känner lust och engagemang för. Jag har valt att under en del av mitt liv att bo och leva utomlands för att se och uppleva andra kulturer och få en större förståelse för världen. Jag har alltid varit nyfiken på människor och deras drivkrafter. Varför gör vi som vi gör? Jag har alltid utmanat mig själv på olika sätt, se vad jag klarar av och kan åstadkomma. Jag tycker om berg och natur. Förra november åkte jag och några vänner och gick upp för Kilimanjaro, Afrikas högsta berg. En helt fantastisk upplevelse. Jag har också utmanat mig själv i träning och kört tjej- och halvklassikern.

 

Vad ville du bli när du var liten?

– När jag ville var liten ville jag bli författare. Jag har alltid berättat och hittat på berättelser. Jag har skrivit dagbok och reflekterat sedan jag lärde mig att skriva ordentligt. Jag tyckte också om att läsa och resa ut i världen i fantasin. Jag drömde om att en dag resa ut och upptäcka världen.

 

Hur har resan till drömjobbet sett ut?

– Jag har haft flera drömjobb längs vägen och jag är nöjd med dem alla. Jag har alltid valt mina arbeten med omsorg och haft stor passion och engagemang i det jag gör. Direkt efter skolan ville jag arbeta med service och människor. Det är ett intresse som jag fortsatt med under hela mitt arbetsliv. Jag började arbeta inom hotellbranschen. Det var oerhört spännande och utvecklande. En kollega berättade att hon arbetat som reseledare. Det tyckte jag var en perfekt kombination av service, människor, kultur, äventyr och resor. Jag kom in i resebranschen och stannade i över tjugo år. Det fanns så många spännande tjänster och möjligheter både i Sverige och utomlands.

Jag fick ta mycket ansvar och arbetade som chef. Det ledde till att jag önskande vara med och utveckla nya ledare. Det fick mig in på vägen inom HR med personalarbete, utbildning, rekrytering och beredskapsarbete.

Drömmen om att skriva böcker fanns kvar från min barndom och för drygt fyra år sedan satte jag igång med en berättelse som så småningom skulle bli min första bok. Jag har baserat den på mina tidigare erfarenheter inom resebranschen. Boken heter Olyckssystrar och kommer ut nu i dagarna. Just nu sitter jag också arbetar med uppföljaren. Jag har ett spännande jobb på veckorna och på helgerna skriver jag.

Har du varit med om något/några misslyckanden på vägen?

– Absolut, det har varit många misslyckanden och jag har uppskattat dem när jag kommit dit jag vill. Jag skall ta två tydliga exempel. När jag sökte jobb som reseledare fick jag flera nej, det var ingen som ville kalla in mig på intervju. Jag bestämde mig för att inte ge upp. Såg till att ta reda på vilka kvalifikationer som efterfrågades och började arbeta för att få dessa erfarenheter. Jag valde att gå en guidekurs i Norrköping. Nästa gång det var dags att söka för sommaren sökte jag till fler researrangörer och lyfte upp det jag saknat från tidigare omgång. Då gick det bättre, jag blev kallad på intervju och samma vår åkte jag ut som reseledare för första gången.

När det gäller mitt författarskap har jag använt samma metod. Det är inte lätt att ge ut en bok och det är många som vill göra det, konkurrensen är hård. Förra året skickade jag in mitt manus till 20 förlag. Samtliga sa nej, men ett förlag gav lite tips på hur min bok skulle kunna bli bättre. Jag tog till mig av feedbacken, bokade in en redaktör som fick gå igenom texten och bearbetade om och redigerade den ytterligare några omgångar. Jag valde sedan ett förlag som godkänt mitt manus men där jag bekostar och trycker boken själv. Boken kom ut i november. När en lösning inte fungerar så är jag bra på att leta efter andra lösningar som fungerar bättre. Om det verkligen är något som jag vill göra, så gäller det att inte bli nedslagen av ett nej, utan fortsätta tills det blir som du vill.

 

Hur gick det till när du förstod att det var det du gör idag du ville jobba med?

– Mina författardrömmar har funnits i hela mitt liv och det tänker jag arbeta med återstående delen av mitt liv. Det behöver man inte ta pension ifrån. Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med människor på olika sätt. Vägen från hotell, via resebranschen till HR tjänst känns naturlig. Det ena steget har kommit efter det andra.

 

Vad är dina styrkor?

– Min envishet. Har jag bestämt mig för något så gör jag verkligen allting för att lyckas. Tålamod att vänta in och lära mig mer om det behövs, eller om det inte finns några möjligheter just nu. Jag nätverkar minst en gång i veckan där jag lyssnar vad som händer i min och andra branscher för att hålla mig uppdaterad. Jag är bra på att sätta mål och följa dem. Jag har en klar och tydlig vision och mission i mitt liv.

 

Svagheter?

– En svaghet är att jag tycker att det är så mycket som är roligt och har svårt att tacka nej till spännande uppdrag. Där arbetar jag på att bli mer selektiv för att ha en bra balans både i jobbet och i mitt privatliv. Ibland tänker jag om det är tillräckligt bra det jag gör, och dåligt självförtroende kan smyga sig in i mina tankar. Jag är en duktig flicka som alltid ställt högre kvar på mig själv än på alla andra.

 

Har du någon utbildning?

– Jag är utbildad gymnasielärare i svenska och religion. Jag har inte jobbat inom den kommunala skolan men arbetar idag inom det privata utbildningsväsendet. Jag trivs med att undervisa och inspirera. Jag har en kortare HR-utbildning för att komplettera med den långa arbetslivserfarenhet som jag har inom området. När det gäller författarskapet har jag gått flera skrivkurser, både i Sverige och utomlands. Det är något speciellt att åka iväg en vecka, vara helt i ett skrivsammanhang där du träffar andra författare. Inom skrivandet är en viktig del att låta dina texter blir lästa av andra och vara öppen för feedback.

 

Behöver man utbildning för det du jobbar med?

– Många går personalprogrammet på högskolan/universitet för att arbete med personalfrågor. Jag har gått en mindre kompletterande kurs då jag redan arbetat med personalarbete i flera år.

 

Har du någon utbildning/kurs eller liknande att rekommendera?

– Jag rekommenderar alla att vidareutveckla sig, men att välja utifrån sina behov. Det är svårt att ge ett generellt råd. Min personliga målsättning är att gå en kurs och vidareutveckla ett område per år.

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut i ditt liv?

– Vardagsjobbet: Jag planerar oftast min vecka veckan innan. Det är olika arbetsuppgifter som har fokus under olika delar av året. Jag brukar fokusera på olika projekt och arbeta med det som är viktigast på förmiddagarna. På eftermiddagarna blir det möten, telefonsamtal och/eller utbildning. För att kunna skriva en bok behöver jag skriva kontinuerligt och vara inne i min berättelse. Det gör att jag skriver minst 15 minuter varje kväll på vardagarna och på helgerna blir det skrivande på förmiddagarna.

Vad är dina bästa tips för den som vill knipa samma drömjobb som du har?

– Bestäm dig för vad du vill göra, utmaningen för många är att de inte vet vad de vill göra. När du bestämt dig för ditt drömjobb, se vad du behöver göra för att komma dit. Kolla igenom vilka erfarenheter och utbildningar som du behöver.

 

Vad är generellt dina bästa karriärtips?

– Undersök vilka företag som har dessa yrken. Läs på om dessa företag och välj vilka företag som du vill jobba för. Jag tittar själv på vad företaget har för värderingar, vad som är deras mission och vision. När du kommer till ett intervjutillfälle, var påläst om företaget och ställ relevanta frågor som är viktiga för dig för att kunna ta ett beslut. Både företaget och du skall välja varandra som arbetsgivare och arbetstagare.

 

Vad drivs du av?

– Utveckling av arbetet och att jag får vara med och bidra till företagets utveckling. Jag drivs av att inspirera, utveckla och motivera mina kollegor och att vi tillsammans jobbar mot nya mål. När det gäller bokskrivandet har jag ett behov av att skriva och har alltid haft det. Jag är nyfiken på människor och deras drivkrafter. Jag gillar spänning och mystik och målsättningen är att skriva en bok som jag själv vill läsa.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag får vara med och utveckla min tjänst och mitt arbete framåt. Det finns alltid nya mål som jag vill nå. Jag får kompetensutveckla inom mitt område och tillsammans med mina kollegor arbeta med utveckling.

 

Vilka utmaningar möter du dagligen?

– Tiden är en bristvara och det gäller att planera sin tid för att hinna med det som är viktigt och för utvecklingen framåt. Varje dag möts jag av avbrott och arbetsuppgifter som behöver göras här och nu. Det är viktigt att de får plats, samtidigt planerar jag in tid för mina långsiktiga mål och de arbetsuppgifter som tar och behöver lång tid.

 

Hur tacklar du dem?

– När det gäller arbetet har jag tydliga prioriteringar vilka som är mina huvuduppgifter. Det är dem som jag planerar in och har tid för varje vecka. Jag planerar även in tid för luft, då jag har tid att hantera många av de akuta uppgifter och ärenden som kommer in. I författarskapet planerar jag in min skrivtid och sätter mig ner och skriver. Grundtanken är minst 15 minuter om dagen på vardagar eller saker som är relaterade till mitt skrivande. Dessa 15 minuter blir oftast längre bara jag verkligen sätter mig ner och börjar. På helgerna blir det mer tid och oftast på förmiddagarna när jag fungerar bäst.

 

Vilket mindset behövs för att göra det du gör idag?

– Mitt mindset som jag haft sedan jag var liten är att ”allt är möjligt.” När jag har tagit mig an en uppgift ser jag till att avsluta den oavsett hur lång tid de tar eller hur svår de är. Utmaningen i sig sporrar mig. Jag tappar ibland suget men då vilar jag några dagar från arbetsuppgifter och sedan börjar jag igen. När det gäller drömjobbet, behöver du först bestämma dig. Vad vill du göra? Ta det från dröm till ett mål som du skriver ner. Fundera över hur du kommer till målet och vad du behöver för att komma dit. När du är klar med detta rekommenderar jag att du tar ett steg varje dag i riktning mot ditt mål. Det gäller inte att ge upp när det kommer motgångar och misslyckande. Ta reda på varför det blev som det blev, prova igen på ett annat sätt eller med ny kunskap. Det är viktigt att vara lyhörd för konstruktiv feedback.

Hur ser framtidsdrömmarna ut?

– Jag vill utvecklas inom HR området, det är spännande och det finns hela tiden nya lärdomar att hämta. Att arbeta inom utbildningsbranschen och med människor är oerhört spännande. Det händer hela tiden oförutsedda händelser. Inom författarskapet är min målsättning att skriva resten av mitt liv. Jag vill på sikt utvecklas och skriva inom olika genrer.

 

Vad gör du om fem år?

– Framtiden är spännande och det sker så mycket just nu, det är svårt att säga hur HR-arbetet kommer att se ut om fem år. En av mina målsättningar är att utvecklas tillsammans med tiden och anpassa mig till den och dess nya förutsättningar. Jag motiveras och drivs av utveckling. När det gäller författarskapet kommer jag minst att ha publicerat tre böcker inom fem år och blivit duktigare i mitt skrivande.

 

Vad är ditt bästa tips till den som vill göra en liknande resa som du gjort. Hur hittar/får man drömjobbet?

– Bestäm dig för vad du vill göra, och ta reda på hur du kommer dit. Omvandla din dröm till mål med delmål och arbeta varje dag med små steg för att göra verklighet av dina drömmar. Tro på dig själv. Bli inte nedslagen av ett nej. Våga fråga varför fick jag ett nej? Vad är det jag saknar? Bygg upp ett socialt nätverk. Våga ta hjälp och fråga efter det du själv inte vet eller förstår. De som har ditt drömjobb idag vill ofta hjälpa in nya engagerade och dedikerade personer. Tänk på att allt är möjligt. Det gäller bara först att bestämma sig vad du vill göra.

Här hittar du Anna-Maria Ekblad på Linkedin >>

Foto: Aneta Wolf

Vill du vara med i DRÖMJOBBET! och dela med dig av din karriärresa? 

Varje vecka lyfter vi ett inspirerande drömjobb för att peppa våra läsare att våga söka eller själv skapa det där jobbet de alltid drömt om. Maila [email protected] så berättar vi mer.

Är du på jakt efter en ny utmaning? Ta en titt på metrojobb.se där du kan välja och vraka bland spännande jobb som är lediga just nu.

Foto: Unsplash

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!