Karriär

Gör som alla framgångsrika kvinnor – 7 sätt att hantera stress på jobbet

Du har säkerligen träffat både en och två av dem, de där superkvinnorna som verkar vara helt immuna mot stressiga situationer (medan du själv sliter ditt hår så fort tunnelbanan är några minuter sen eller ett jobbigt mejl dimper ner i inkorgen). Så hur gör de då? Här är sju stresshanteringsknep som du också kan ta efter!  

Foto: Unsplash

1. Låt det gå några minuter innan du reagerar

Att ta lite frisk luft, gå en sväng runt kontoret eller ventilera dina tankar till en vän kan göra underverk för ditt psyke. Vad du än gör, svara inte på det kritiska mejlet innan du har tagit en stunds paus från skrivbordet.

2. Kom ihåg att andas

När du blir stressad börjar pulsen slå snabbare, din andning blir intensivare och hamnar högt upp i bröstet. När du känner att din kropp reagerar på stressen, försök att sakta ner genom att andas djupa andetag långt ner i magen. Att gå på regelbundna yogaklasser är ett bra sätt att lära kroppen den här avstressande andningstekniken som är så effektiv dagar då du måste lyckas fokusera trots att allt kör ihop sig.

3. Lär dig att säga nej

Nej, du är inte en tråkig och likgiltig person bara för att du inte hoppar på varje ny möjlighet eller nytt ansvar som kommer i din väg. Att säga ja till allt är en säker väg till att bli sönderstressad – hur roliga saker det än handlar om. Du måste prioritera och vara ärlig mot dig själv kring hur lång tid och hur mycket energi saker och ting tar. Ingen kommer att tacka dig i längden för att du tar på dig alldeles för mycket – men din hälsa kommer att ta stryck.

4. Schemalägg tid för att ta hand om dig själv

Vare sig du sjunker ner i badet med en ansiktsmask, kryper upp i soffan framför Netflix eller bokar in en mysig brunch med bästa kompisen så är stunderna då du kan koppla bort allt annat (jobb och andra åtaganden) ett absolut måste för den stressfria kvinnan. Förutom den härliga “ta-hand-om-dig-själv”-tiden så kan en pulshöjande aktivitet som löpning eller en boxningsklass på gymmet vara precis det du behöver när du behöver få ett ordentligt utlopp för stressen.

5. “Bra” funkar bäst i längden

Om du ska kunna ha många bollar i luften och få saker gjorda kan du inte alltid göra varje enskild grej helt “perfekt”, du måste intala dig själv att “bra” är gott nog.

6. Skapa lite struktur och ordning

Att inte kunna hitta nycklarna, tappa bort kreditkortet eller att glömma lösenordet, igen. Alla de där småsakerna som tillsammans skapar stor stress i kroppen! Börja med att städa ditt skrivbord, du kommer bli överraska över hur snabbt det rensar ditt huvud också.

7. Prioritera din sömn 

Sist men definitivt inte minst: Försök att sova så ofta som möjligt få 6-8 timmar sömn (vilket är så mycket de allra flesta vuxna behöver). Om du aldrig låter kroppen återhämta sig ordentligt så kommer den heller aldrig att kunna stå emot stress och press som uppstår i vardagen.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!