Karriär

Så sätter du den digitala arbetsintervjun – 8 användbara tips

Du är full av kunskap, passion, driv och initiativförmåga – allt det som en arbetsgivare drömmer om. Du vet det, men hur förmedlar du det till någon annan? Den digitala tidsåldern ställer nya krav på oss när vi ska visa framfötterna för en ny arbetsgivare via ett videosamtal. Ta del av våra åtta tips nedan och öka dina chanser att visa dig från din bästa sida!

Foto: Unsplash

Redan innan rekommendationerna om att jobba hemifrån kom i samband med coronapandemin hade videosamtal och arbetsintervjuer ökat explosionsartat. Även om det kan kännas svårt att visa sin personlighet och göra ett gott intryck via ett videosamtal kan det också innebära fördelar. LinkedIn’s karriärexpert Blair Heitmann säger att “det kan hjälpa självförtroendet och att hålla lugnet för den arbetssökande, att delta i en miljö där du redan känner dig bekväm och trygg.”

Hon förnekar dock inte att videosamtal också innebär vissa svårigheter. Hur läser man av kroppspråk och hanterar de små fördröjningarna som kan uppstå? Utifrån hennes egna erfarenheter delar hon med sig av åtta användbara tips inför nästa videointervju.

Spela in på förhand

Om du är orolig för att drabbas av scenskräck kan detta vara ett lämpligt alternativ. Vissa arbetsgivare godkänner en förinspelad video där du berättar om dig själv, dina kompetenser och din bakgrund. Det gör också att du får möjlighet till flera tagningar, om du inte skulle bli nöjd.

Klä på dig – ordentligt

Missa inte den här punkten. Nu pratar vi inte tröja och byxor, utan skor och smycken också. Klä upp dig som om du faktiskt skulle sitta i samma rum som den som intervjuar dig. Det hjälper dig att komma i rätt mindset. Klä dig som om du skulle träffat arbetsgivaren i verkligheten.

Placera kameran i ögonhöjd

Ett vanligt misstag folk gör är att placera kameran på ett dåligt sätt. Med fel vinkel kan du råka förmedla en ofördelaktig bild av dig själv, göra bilden för mörk eller för ljus. Det är viktigt att ditt ansikte syns tydligt så att din framtida arbetsgivare får en uppfattning om dina ansiktsuttryck, de är en viktig del i hur du uppfattas. Försök placera kameran i ögonhöjd, det är alltid en bra riktlinje.

Hitta rätt ljus

Undvik att ha en stark ljuskälla bakom dig, det kommer leda till att man mest ser en silhuett. Med fördel kan du sätta dig i närheten av ett fönster och se till att få dagsljuset på ditt ansikte. Naturligt ljus kan ge dig en härlig gloria.

Försöka minska störningsmoment och eventuella avbrott

Försök tänka igenom olika scenarion på förhand. Har du en hund som skäller mycket eller är partnern hemma och vabbar? Arbetsgivare har förståelse för detta, men försök att begränsa eventuella störningsmoment så mycket som möjligt. Och skulle det råka ske, hantera det med lugn och ro och skoja om det. Det visar att du är flexibel och anpassningsbar. Få inte panik.

Titta inte på dig själv

Detta är ett vanligt misstag som många gör, man stirrar sig blind på sin egen bild. Försök ta bort din egen bild om det är möjligt, att distraheras av ditt eget utseende kan göra att du inte uppfattas som lika närvarande eller uppmärksam. Försök istället att se intervjuaren i ögonen så mycket som möjligt.

Se till att ha en neutral bakgrund

Detta är inte läget då du skojar till det med en rolig bakgrund. Försök istället hitta en så neutral vägg som möjligt så att det är du som står i centrum. Det gör ingenting om det skymtar några personliga föremål i bakgrunden, men försök hålla det så enkelt och professionellt som möjligt.

Följ upp intervjun

Har du inte hört något efter intervjun? Följ upp den och tacka. Skriv ett meddelande eller ett mail och vissa att du är angelägen och intresserad av jobbet. Detta bör dock göras med känsla, ligg inte på för mycket. Men precis lagom kan faktiskt öka dina chanser!

Läs även:

14 outfit-misstag att undvika inför jobbintervjun (detaljerna räknas vid första intrycket!)

Så lyckas du med telefonintervjun.

11 frågor du ska förbereda dig på att få under en arbetsintervju.

5 saker (du antagligen inte tänker på) som gör hela skillnaden under anställningsintervjun.

Så står du upp mot konkurrensen – 5 smarta jobbtips som ingen berättat för dig!

Karriärcoachen: “Här är svaret på jobbfrågan som alla ställer”

Har du jobbintervju i sikte? Vi listar 4 tips som gör dig mer förberedd!

Källa: MarieClaire.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!