Mamma

Guide: Skriva eller inte skriva förlossningsbrev? Tipsen du behöver och mammornas egna erfarenheter

Gravid och närmar dig det beräknande förlossningsdatumet? Då har du säkert hört talas om förlossningsbrevet, som en del blivande föräldrar väljer att skriva inför den stora dagen. Här hittar du tips på vad du kan skriva och får höra tre mammor berätta varför de valde att ta med – eller inte ta med – ett brev till sjukhuset. 

Foto: Hannah Olinger/Unsplash & Yulia Sk/Pexels

Syftet med ett förlossningsbrev är att du först reflekterar kring och sen skriver ner de punkter som är viktiga för dig och som du vill förmedla till sjukhuspersonalen för att känna dig trygg under förlossningen. Alla förlossningar är olika och det är såklart omöjligt att förutspå hur just din kommer att bli, men när du sitter ner och skriver får du ett tillfälle att tänka igenom hur du föredrar att bli peppad och hur du vanligtvis reagerar på smärta, etcetera.

Brevet är inget måste, många blivande mammor känner inget behov av att skriva i förväg utan tycker att det räcker med barnmorskans journalanteckningar, att prata med sin partner och sedan kommunicera på plats med personalen. Men för dig som känner att ett förlossningsbrev skulle vara ett bra stöd har vi samlat tips på vad du kan fylla det med (och vad som redan är så självklart för vårdpersonalen att det inte behöver nämnas).

Foto: Julie Johnson / Unsplash
Källa: Babyhjalp.se & 1177.se

Det här är bra att nämna i brevet!

En del skriver korta brev i punktform, medan andra skriver längre. Du bestämmer själv hur du vill lägga upp ditt brev, men tänk på att personalen på förlossningsavdelningen har begränsat med tid.

I brevet kan du gärna ha med en kort beskrivning av dig som person (lägg även till personnummer och din partners namn), dina styrkor och svagheter och hur du fungerar i olika situationer. Här är fler exempel på punkter du kan ta upp:

– Om du har tydliga tankar om vilken smärtlindring och vilka förlossningsställningar du föredrar – eller absolut inte vill ha. Det betyder dock inte att du måste hålla stenhårt vid detta, du kan såklart ändra dig på plats.

– Om du har tidigare erfarenheter som du tror kan påverka dig under förlossningen. Det kan till exempel vara ett trauma eller om du har förlorat någon som står dig nära.

– Om du har fött barn tidigare så kan du ta upp saker som du var nöjd med under den förlossningen eller sådant som du skulle vilja ha annorlunda.

Antingen skriver du ett brev på egen hand eller så följer du en mall. Hos 1177 finns ett underlag du kan utgå från!

Det här behöver du inte skriva!

Barnmorskorna och den övriga vårdpersonalen gör allt de kan för att din förlossning ska gå så bra den kan och att du ska få en så bra upplevelse som möjligt. Att skriva om tidigare trauman, tankar om smärtlindring etcetera är bra info att ge personalen, men du behöver inte nämna att du vill ha en snäll barnmorska eller att du inte vill spricka. Det ingår i barnmorskornas jobb att ta hand om dig som patient och att förebygga och förhindra medicinska problem i den mån de kan.

Foto: Alex Pasarelu / Unsplash

Tre mammor om hur de tänkte kring förlossningsbrev

Antonie födde sin son Elias i januari, 2015: “Jag hade nog inte haft en sån fantastisk förlossning om jag inte haft ett brev.”
“Vi var inte riktigt i läge att berätta hur jag ville ha det. Förlitade mig heller inte på att min sambo skulle säga allt. Mitt brev var med 5-6 punkter. Stort typsnitt så att de bara kunde skumma igenom och se vad jag ville. Jag fick precis allt jag önskade utan att behöva tänka eller säga ett ord. Mycket bra! Man vet aldrig vad som sker så för säkerhets skull rekommenderar jag ett brev med övergripande önskemål, förlossningspall, eventuell smärtlindring, med mera.”

Stephanie födde sin dotter Agda i juli 2016: “Jag skrev inget brev men det stod tydligt i min journal vad jag hade för önskemål.”
“Sen blir ju inte alls förlossningen som man tänkt sig alltid, jag hade värkar i fyra dagar till exempel. Om du tycker brev känns tryggt, skriv! Annars är personalen väldigt lyhörda under förlossningen så dom kommer ju känna av stämningen och ta hand om dig på bästa vis. Kan ju hända att dina önskemål under förlossningens gång ändras också och då blir ju brevet inaktuellt.”

Micaela födde sin dotter Stella i augusti 2016: “Vi fick en mall från MVC som vi fyllde i.”
Det som vi ville förmedla i förlossningsbrevet var att vi ville ha så mycket information som möjligt, både om hur bebisen mådde och vad för tester de gjorde och vilken fas jag var i och så vidare. Jag ville även meddela att jag var öppen för all typ av smärtlindring förutom akupunktur (gillar inte nålar!), men framförallt att jag ville testa lustgas och epidural vid behov. Vi upplevde att alla barnmorskor som var involverade under förlossningen läste vårt brev och vi kände att vi hade full koll på allt som hände. Stella föddes 6 timmar efter att vi skrevs in med hjälp av varmt bad och lustgas. Men det viktigaste under förlossningen för oss var team-arbetet mellan mig och min man. Magiskt bra!”

Läs också: Checklista för BB-väskan – det här vill du inte glömma att ta med till förlossningen

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!