Man

17 enkla och smarta tips som gör att dina kläder håller längre

Det behöver inte vara svårt att få dina kläder att hålla längre – och med enkla knep kan du maxa livslängden på dina favoritplagg i garderoben. Det krävs bara några små förändringar, lite tid, lite omtanke och en minimal extra kostnad som ändå gör stor skillnad både för kläderna och för plånboken. Här är 17 riktigt smarta tips till en mer hållbar garderob.

Foto: Rex

Skydda dina skor

Skydda dina skor

Skydda dina skor enkelt med skoblock som gör att skorna håller formen och inte blir missformade. Detta är även viktigt att göra när du reser så att skorna inte blir buckliga eller skadade under resan.

Har du inte möjlighet att skaffa ett par skoblock? Då kan du enkelt fylla skorna med papper som du pressar ihop för att fylla ut skorna.

Nästa bild
Lacka skjortknapparna

Lacka skjortknapparna

Tappar du ofta knappar? Lacka enkelt knapparna på dina skjortor med transparent nagellack så att trådarna inte ska lossna.

Nästa bild
Varva skorna

Varva skorna

Slits dina skor ut för fort? Använd inte samma skor varje dag. Försök istället variera valet av skor på fötterna. Dels för att det är hälsosammare för dina fötter men framförallt för att inte slita ut skorna lika fort.

Nästa bild
Använd tjocka galgar

Använd tjocka galgar

Använd tjocka galgar i trä istället för tunna metallgalgar. Metallgalgarna sliter mer på dina plagg och kan i längden utsätta plaggen för en stor påfrestning – som i längden kan resultera i att det går hål på klädesplagget.

Nästa bild
Investera i skosulor

Investera i skosulor

Investera i skor med utbytbara sulor. De kommer hålla längre och dessutom minskar du risken för felbelastning om du går i utslitna sulor som är ojämna.

Nästa bild
Ånga bort vecken

Ånga bort vecken

Skaffa en bra steamer och börja ånga dina kläder istället för att stryka dem. Att lyckas stryka perfekt är inte alltid enkelt och medför ofta att du stryker dina plagg för mycket på en och samma gång (vilket gör att du sliter ut fibrerna alldeles för mycket). Ångar du istället dina skrynkliga skjortor får du bort smuts, dålig lukt och du får ett jämnt resultat som inte sliter ut materialet.

Har du inte råd att investera i en ångmaskin kan du också hänga in skjortan i  en varm dusch.

Nästa bild
Borsta bort smuts

Borsta bort smuts

Under vinterhalvåret är det mycket slask och lera utomhus som stänker och fastnar på alla ytterkläder. Borsta av smutsen på dina ytterplagg när det torkat för att undvika att det inte sitter kvar under en längre tid och sedan råkar missfärga plagget.

Nästa bild
Vik alltid stickat

Vik alltid stickat

Häng inte dina stickade tröjor. Vik dem istället snyggt i garderoben. Om du hänger dina stickade tröjor riskerar du att de dras ut på längden och tappar formen. Samma gäller vid tvätt. Häng-torka ALDRIG dina stickade plagg. Låt dem torka liggandes på en handduk så att de inte tappar passformen.

Nästa bild
Vårda dina skor

Vårda dina skor

Ha som vana att smörja in dina läder-boots och andra skor i skinn. Se även till att impregnera dem innan användning för att de ska hålla länge. Det är en liten investering som gör enorm skillnad och du ökar skornas livslängd dubbelt upp.

Nästa bild
Använd skohorn

Använd skohorn

Använd ett skohorn. Ja, det kanske låter löjligt men om du insisterar att tvinga ner hälen på egen hand varje gång du tar på dig skorna kommer du tillslut att ha sönder läderet och skons ursprungliga form kommer att förstöras.

Nästa bild
Lär dig att sy

Lär dig att sy

Lär dig att sy. Ibland kan man rädda sina plagg genom att enkelt reparera dem innan skadan hinner bli för stor.

Nästa bild
Hängtorka

Hängtorka

Undvik att torktumla i den mån du kan. För tro det eller ej, det sliter faktiskt på kläderna i längden. Häng därför klädesplaggen i badrummet – men återigen häng-torka inte dina stickade tröjor.

Nästa bild
Läs tvättråden

Läs tvättråden

Lär dig symbolerna som står i tvättråden. Det kommer att göra dig själv en enorm skillnad i livet och du kommer aldrig själv råka förstöra något av dina favoritplagg av misstag.

Nästa bild
Tvätta sällan

Tvätta sällan

Tvätta inte kläderna för ofta, det sliter ut dem i längden. Var sparsam och lufta hellre plagg för att fräscha upp dem istället för att tvätta dem i onödan.

Nästa bild
Vänd ut-och-in

Vänd ut-och-in

Ska du tvätta dina jeans? Vänd dem ut och in. På så sätt håller de färgen och de snygga slitningarna bättre.

Nästa bild
Köp dubbletter

Köp dubbletter

Har du en favorittröja du inte kan vara utan? Eller ett par byxor som är helt grymt sköna? Investera då i dubbletter. Man vet aldrig när de slutar att tillverka just det plagget, och det kan bli svårt att få tag i en liknande variant.

Nästa bild
Dra upp dragkedjan

Dra upp dragkedjan

Stäng alltid alla dragkedjor på dina kläder innan du tvättar dem. Risken finns annars att dragkedjorna blir skeva och kan med tiden låsa sig eller gå sönder.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!