Man

8 filmer Leonardo DiCaprio borde vunnit en Oscar för

Han slog igenom med dunder och brak 1997 då han charmade en hel värld som Jack Dawson i filmen som inte kan ha undgått någon vid det här laget, Titanic. Sedan dess har det gått spikrakt uppåt för Leonardo DiCaprio som imponerat och fascinerat oss om och om igen med sina briljanta insatser i storfilmer som Catch Me If You Can, Blood Daimond, Shutter Island, Inception och The Great Gatsby.

Nu senast gjorde Leonardo en björninsats som jägare i filmen The Revenant som hade premiär i december 2015 och (nu på söndag) råkar vara nominerad till hela 12 stycken Oscars där Leonardo har chans att kamma hem priset som “Bästa manliga huvudroll”. Ett pris som det länge talats om att han redan borde ha fått, för längesen!

Så här är det. Leonardo har alltså aldrig vunnit en Oscar vilket många tycker är konstigt, men har inte gått lottlös genom livet för det när det kommer till creddiga priser. Leonardo kan idag skryta om hela 161 nomineringar och 44 award-priser i bokhyllan. Inför Oscars-galan på söndag tycker nog dock både Leonardo (och resten av befolkningen) att det är dags för en Oscar.

Här listar vi 8 filmer Leonardo DiCaprio borde ha vunnit en Oscar för! 

Gilbert grape
1. Gilbert Grape 

Vem minns inte Gilbert Grape som utspelades i den amerikanska landsbygden med värme? Filmen handlar om Gilbert (snyggingen Johnny Depp) som tyngs av vetskapen att han aldrig kommer att lämna den lilla staden då han bär ett stort ansvar för sin utvecklingstörda lillebror Arnie (Leonardo DiCaprio). 19 år gamla Leo förtjänade redan 1993 en Oscar för den strålande tolkningen av Arnie tycker vi. Roligt är att det var vår svenska stjärna Lasse Hallström som regisserade filmen.

Leonardo Dicaprio

2. Titanic 

Det var nog få som missade 90-talets dyraste film Titanic där Leo spelar passageraren Jack Dawson som förälskar sig i skönheten Kate Winslet. Storfilmen nominerades till 14 Oscar och vann hela elva men DiCaprio själv gick lottlös hem från galan vilket vi tycker är galenskap. I och med filmen slog Leo dessutom igenom som alla 80-talisters flickidol och det är klart som tusan att pojken förtjänade en Oscar redan 97.

Foto: Buzzfeed

leo

3. Catch Me If You Can

2002 fashinerade Leo en hel värld med att spela den 16-årige Frank Abagnale Jr. som tvingas flytta till en mindre bostad på grund av sin fars pengaproblem. När föräldrarna skiljer sig och faderns problem eskalerar rymmer Frank för att försöka ställa allt tillrätta. Genom en ovanlig förmåga att få andra att tro på honom lurar han alla att han är allt i från läkare till pilot och advokat innan han ens fyllt 18. FBI-agenter försöker spåra honom men Leo lyckas alltid komma undan.

Foto: Tumblr

Leonardo Dicaprio

4. Blood Daimond 

2006 kom krigsfilmen Blood Daimond som faktiskt nominerades till flera Oscars. Trots nomineringar kammade filmens stjärna (Leo) som Danny Archer inte hem ett enda pris trots sin otroliga insats. Filmen handlar om diamantsmuggling i det krigshärjade Sierra Leone där Leo får nys om en sällsynt rosa diamant. Den enda som vet om var diamanten finns gömd är fiskaren Solomon Vandy (Djimon Hounsou), vars son är bortrövad och tvingas leva som barnsoldat i den hänsynslösa RUF-gerillan.

Foto: IMDB

Leonardo Dicaprio

5. Shutter Island 

2010 kom Shutter Island med DiCaprio i huvudrollen. Minns ni kvinnan som begick ett mord och sedan rymde från mentalsjukhuset på ön Shutter Island? Kriminalkommissarie Teddy Daniels (Leo) skickas för att hitta henne, men blir istället indragen i en livsfarlig katt- och råttalek. Leo fullkomligt briljerar i rollen som kommissarie och vi hade gett honom en Oscar på studs.

Foto: IMDB

Leonardo Dicaprio

6. Inception 

Någon fler som blev härligt förvirrad av sci-fi/action-thrillern Inception 2010? Leo spelar Dom Cobb som tillsammans med sin partner Arthur får till uppdrag att plantera en idé hos den unga arvtagaren Robert Fischer att bryta upp sin fars affärsimperium. Idén planteras genom att bryta sig in i personens drömmar och placera idén i det undermedvetna – en metod kallad Inception. Ja ni hör ju, klart Leo borde fått kalla sig Oscar efter den övernaturliga insatsen.

Foto: IMDB

Leonardo Dicaprio i wolf of wallstreet

7. The Wolf Of Wall Street 

2013 slog The Wolf of Wall Street ner som en bomb när huvudrollen Leonardo DiCaprio spelar börsmäklaren Belfort som förlorar sitt jobb på Wall Street och startar upp mäklarfirman Stratton Oakmont. Belfort tjänar snabbt en stor förmögenhet blir på nolltid girigheten själv. Allt handlar om lyx, sex, droger och korruption tills FBI börjar snoka. Spännande, underhållande och helt klart värt en Oscar eller två.

Foto: The NewYorker

Leonardo Dicaprio i The Great Gatsby

8. The Great Gatsby 

Samma år som The Wolf Of Wall Street släpptes spelades The Great Gatsby in baserad på romanen med samma namn av F. Scott Fitzgerald. Nick Carraway (spelad av Tobey Maguire) har precis flyttat från mellanvästern till Long Island och lär där känna den mystiske grannen Jay Gatsby (som spelas av Leo) som lever ett liv i överdådig lyx. Nick kommer in i Gatsbys glamorösa umgängeskrets men så småningom uppdagas hemligheter och tragedier som visar att deras liv inte är så perfekta som de ger sken av. I filmen växer en kärlekshistoria fram och det är nog få tjejer som inte hade velat spela rollen som Gatsbys ögonsten Myrtle Wilson (spelad av Isla Fiske). Leo förtjänade en Oscar för Gatsby, punkt.

Foto: People

Läs också: Här kan du ladda upp inför Oscars-galan med allt du behöver veta >> 

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!