Man

GANT:s Christopher Bastin: “Fuska inte med plaggens kvalité”

Christoper Bastin Gant

 

Från jeanskille på Solo till designchef på GANT. Christopher Bastin berättar för Metro Mode om höstens kollektion och var man hittar Sveriges bästa hamburgare.

 

Av. Herman Byström

 

 

Vilket stiltips skulle du ge till svenska män?
– Köp rätt storlek på dina skräddade plagg. Lägg sedan pengar på rätt skor och en bra vintageklocka. Behöver inte vara en svindyr Rolex, det finns otroligt fina och prisvärda gamla Omega-klockor. Rätt accessoarer visar att du bryr dig om detaljerna. Fuska inte heller med kvaliteten på dina plagg.

 

Hur ser din yrkesmässiga bakgrund ut?
– Jag började med att sälja jeans på Solo för 20 år sedan. Blev upplockad av H&M som behövde “lite coola jeanskillar” och kom in på inköp- och produktionssidan. Därefter blev det ACNE som då var nystartat. Vi satt på Drottninggatan ovanför Buttericks och jag minns att man då tyckte att det var så sjukt coolt att man knappt vågade gå till jobbet de första dagarna. Jag jobbade med Jonny Johansson och Ann-Sofie Back som var otroligt duktiga på att ladda produkterna med ett värde redan då. Sen blev det två år på Whyred, där Jonas Clason och Roland Hjort designade kläder med David Bowie som ledmotiv. Jag kan fortfarande inte lyssna på Sound & Vision utan att tänka på Limonta-tyger. Där någonstans insåg jag att jag måste pröva mina vingar mer kreativt. Jag har ju ingen formell utbildning men med passion, hårt arbete och fingertoppskänsla kommer man rätt långt. Jag började på GANT 2004 som skjortdesigner, startade GANT Rugger 2009 och blev Creative Director för hela GANT 2012.

 

Om du bara hade tillgång till en outfit för resten av livet, hur hade den sett ut?
– Jeans, vit oxford button down-skjorta, vita sneakers, klubbkavaj och en vintage Rolex GMT 1961.

 

Hur skulle du beskriva kommande höst- och vinterkollektion?
– Vi har jobbat mycket med att ge GANT ett mer renodlat och relevant uttryck, utan att göra avkall på vårt arv och utan att skrämma iväg våra lojala kunder. Det är en balansgång men jag tycker vi har hittat ett bra recept. Hösten handlar dels om en urban tolkning av den amerikansk kusten och dels om “Nouveau Prep”, ett rent och lite mer sparsmakat grepp på vår klassiska preppy-look.

 

Hur viktigt är egentligen GANTs preppy-arv?
– Otroligt viktigt. Det är anledningen till att vi finns och att vi ser ut som vi gör. När skandinaver tänker preppy och Ivy League så tänker de på ett visst uttryck som är fyllt av slipsar, flugor, färggranna byxor och en massa loggor. Men preppy och Ivy League är mycket mer än så, och det moderna och relevanta sättet man kan tolka det på är en viktig del i hur vi rör oss framåt.

 
För några år sedan syntes ett gäng amerikanska bloggare i GANT Ruggers sommarkampanj. När får vi se Martin Hansson i ert kampanjmaterial?
– Så fort Marin Hansson flyttar till Brooklyn och startar ett eget kafferosteri.

 

Du verkar vara något av en hamburgersavant att döma från din Instagram. Var hittar man egentligen Sveriges bästa burgare?
– Jag vet inte varför jag älskar burgare så mycket, det är helt sjukt att jag alltid är lite sugen på en bra burgare. Mitt BMI säger att jag borde göra slut med burgare, eller i alla fall ta en paus i förhållandet. Förutom min egna burgare uppe på min takterrass en sommarkväll så är det fortfarande Flippin’ Burgers. Jon har fått till det otroligt bra, världsklass faktiskt.

 

 
______

Du har väl inte missat
5 enkla tips för att undvika fotsvett i sommar
Han är svenskt herrmodes allra mäktigaste
David Lettermans stilresa genom åren

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!