Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Man

Läkare förklarar: Därför rycker du till när du somnar

Många upplever att deras ben och armar plötsligt rycker till just när de är på väg att somna. Vi tog reda på varför och hur du undviker “rycket” innan du somnar med tre enkla knep.

Foto: REX Features

Du vet när du ligger i sängen och precis håller på att somna. Men så plötsligt rycker du till, sparkar till med benet eller känner hur överkroppen skakar till. Ofta blir du klarvaken och får en hastigare andning men kan sedan försjunka i sömn igen. Vad beror detta på? En aning läskigt men att betrakta som något helt normalt och ofarligt:

– Det här kallas på svenska för sinnesvilla i halvslummer. Ett vanligare uttryck är hypnagoga hallucinationer eller upplevelser. Det kommer just när man ska till att somna. I sällsynta fall kan det här vara tecken på en sjukdom som kallas för narkolepsi och som innebär en extremt stor tendens att somna under dagtid. Annars är det att betrakta som något helt normalt och ofarligt och kan förekomma under kortare eller längre period och sedan försvinna, säger Katrin Hint, läkare och specialist i allmänmedicin.

Men om du ändå tycker att det är lite obekvämt så kan du minimera rycken genom att:

1. Undvika koffein efter lunchen tidigare på dagen

2. Undvika att stressa för mycket på dagarna och komma ner i varv ordentligt innan du går och lägger dig.

3. Undvik att träna för sent på kvällen.

Källa. Vårdguiden

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!