Man

Skovårdsexperten: Så här vårdar du dina skor

Snön smälter, gatorna sopas och tygskorna träs på. För att dina skor, oavsett material, ska hålla mer än en säsong kommer här skovårdsexperten Anders Sundström till undsättning för att ge sina bästa tips.

Att vårda sina skor är inte bara till fördel för en själv och sin plånbok, utan även för miljön. En som djupdykt i ämnet är Anders Sundström. Han har deltagit i skovårds-SM flertalet gånger, och även stått längst upp på prispallen. Så nog kan man kalla honom en skovårdsexpert.

Varför är skovård viktigt?

– Skovård som ämne är något som har vuxit mycket de senaste åren. Miljöfrågan likaså, och de två går hand i hand faktiskt. Viljan att ta hand om och förlänga livslängden på det man äger. Precis som den estetiska frågan är miljöaspekten viktig för att skorna ska hålla en längre tid.

Enligt Anders Sundström finns det tre grundläggande steg i skovård. Rengöring, vård och skydd, samtliga lika nödvändiga. Stegen kan följas mer eller mindre ambitiöst, men han berättar att det rengörande steget skapar grundläggande förutsättningar för de nästkommande två.

– Vanligtvis använder man en skumrengörare, vilket är ett snällt och enkelt sätt att rengöra skorna. Med andra mer komplicerade metoder är det lätt att skada skon under rengöringen, men med en skumprodukt behöver du inte oroa dig över det, säger han och fortsätter:

– Vårdande gör man till grund och botten för att ge näring till lädret så att det inte krackelerar och går sönder. Då använder man en återfuktande kräm som vårdar skorna på djupet och ger dem sin lyster tillbaka.

Anders Sundström menar att många gör felet att skippa det sista skyddande steget. Skorna ser estetiskt fina ut även utan, men när man tar sig ut i regnet försvinner skyddet direkt.

– På sneakers bör man använda ett impregnerande spray, på skinnskor är det skovax som gäller för det skyddande steget. Det är viktigt att komma ihåg att man inte ska använda impregneringsspray inomhus, men det finns mer miljövänliga, vattenbaserade, alternativ som går bra att använda inne i lägenheten.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!