Mode

DEN MJUKA MUFFENS COMEBACK

X

Céline FW14

 
 

Den cylinderformade handvärmaren designades för över fyrahundra år sedan. I vinter är den tillbaka – och är hetare än på länge.
 
 
Text. Caroline Sandström
Foto. Rex Features, All Over Press

 
 
Balenciaga, Céline, Haider Ackermann, BCBG Max Azria – under Paris modevecka i mars i år lät de modellerna vandra nerför catwalken med händerna djupt instoppade i muffar. Men trenden var inte ny. Den cylinderformade – och oftast pälsbeklädda – accessoaren såg dagens ljus redan på 1500-talet och var från början ett elegant komplement till kvinnans handskar. Under 1600- och 1700-talen var muffen oerhört populär i societetskretsar.
 
Men som med alla trender kommer de och går och under 1800-talet föll muffen i glömska. Fram tills 1940-talet. Glamourösa filmstjärnor som Marilyn Monroe, Doris Day och Veronica Lake matchade sina blanka minkpälsar med mjuka muffar i samma material – och plötsligt ville kvinnor över hela världen värma fingrarna på samma sätt. Muffmodet nådde sin absoluta höjdpunkt.
 
 
På 80-talet var prinsessan Diana en av muffens främsta fanbärare, men inte ens hon kunde förhindra accessoaren från att hamna i kylan igen. 2000-talets modeskapare har vid ett flertal tillfällen försökt återuppliva muffen från modegraven. Karl Lagerfeld visade bland annat upp några snygga alternativ under sin Pre-Fall-visning 2009.
Men först i år var vi redo för muffens comeback. Den pälsbeklädda muffen syntes bland annat i Haider Ackermann, BCBG Max Azria och Tory Burchs höstkollektioner.
 
Men den absoluta höjdpunkten stod Célines chefsdesigner Phoebe Philo för. Hon gjorde trenden till sin egen vilket resulterade i att muffarna nu var ännu större och mjukare jämfört med tidigare, och istället för att bära accessoaren på det traditionella sättet lät hon dem hänga ledigt på ena armen. Pricken över i var när de nektarinfärgade varianterna kombinerades med skräddade rockar och breda kostymbyxor. Yes – vi ville och vill fortfarande äga allt!
Under säsongen har muffen redan synts på gatan. Den välklädda ryska stilduon Elena Perminova och Miroslava Duma var bland de första att fotograferas med färgglada muffar som skyddar deras välmanikyrerade fingrar från kylan och nu väntar vi bara på att resten av modevärlden hakar på men tills dess spanar vi gärna in dess historia i bilder här nedan.
 
 
Chanel Pre Fall, 2009

Chanel Pre Fall 2009

 
 
Norma Shearer with Muff and Gary Cooper In Tuxedo

Från filmen “The kid from Spain”, 1943

 
 
Louis Vuitton FW11

Louis Vuitton FW12

 
 
x

Backstage, Céline FW14

 
 
Various

Marilyn Monroe 1955

 
 
Céline Streetstyle
 
 
x

Céline Backstage FW14

 
 
Chanel Pre Fall 2009

Chanel Pre Fall 2009

 
 
X

Haider Ackermann FW14

 
 
The Zhivago Look. Long Black Wool Coat 22 Gns. At Jaeger. White Fox Hood 18gns. White Fox Collar 14gns. White Fox Muff 18gns. All At Femina Furs. The Zhivago Look In A Long White Quilted Coat With Hussar-type Fastening A16.15.6. Black Musquash Collar
 
 
X

Backstage, Tory Burch FW14

 
 
X

Balenciaga FW14

 
 
361x543

Elena Perminova och Miroslava Duma

 
 
Street Style, Paris Fashion Week, France - 03 Mar 2014

Streetstyle Paris Fashion Week

 
 
ROYAL FAMILY AT SANDRINGHAM, NORFOLK, BRITAIN - 1985

Prinsessan Diane, 1985

 
 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!