Mode

IDA KLAMBORN DEBUTERAR UNDER MBFW

 

 

Ida Klamborn AW13_6

 

 

Det är fortfarande rådande vinter ute, och vårkollektionerna har knappt nått butik – men som känt inom mode gäller det att alltid blicka framåt. I dag dra modeveckan återigen igång i Stockholm där framstående designers som Dagmar och Carin Wester trängs med nya stjärntillskott som uppmärksammade Ida Klamborn.

 

 

Ida som utexaminerad från Borås Textilhögskola 2013, har reda på ett år lyckats skapa sig ett namn inom den svenska – men även den internationella modebranschen. Under förra fredagens Elle-gala vann hon pris för ”Årets nykomling”, men har även vunnit priset ”Italian Fashion Award” och blivit tillfrågad av Lady Gagas stylist om hon vill låna ut kläder till henne. En ny stjärna har fötts och hon har fått lovord för hennes genomtänkta och nyskapade estetik. Hennes tidigare kollektioner har bestått av välskräddade plagg skapade av skarpa linjer eller hela outfits i genomgående rött. Men på tisdag när hon debuterar med sin första kollektion på MBFW:s catwalk kommer vi få se något helt annat.

 

– Till den här kollektionen har jag jobbat med ett nytt print som är en kombination av två klassiska prints som syns dagligen. Den är mycket mjukare och det kommer bli något helt annat, säger designern Ida Klamborn.
 

Det blir allt mer vanligt att nya designers visar upp sig under modeveckan. Men även att mer etablerade försvinner från den. Acne visar numera i Paris, Rodebjer i New York och nu senast Filippa K i Berlin. Men Christine Carendi, generaldirektör för ASFB ser inte fenomenet som något negativt.
 

– Vad vi ytterst verkar för är att fler märken blir internationella. För att säkra utvecklingen för svensk modeindustri måste vi ha en kontinuerlig återväxt och om inte några blir stora och tar klivet utomlands har vi inte möjlighet att släppa in nya, lovande märken, som ALTEWAISAOME sen tidigare, och Ida Klamborn denna säsong.

 

Hur modeveckan kommer se ut om några år vet man inte men att Ida är en person att hålla ögonen på är ett faktum.

 

 

– Caroline Sandström
Foto. Ida Klamborn

 

 

De här händer för allmänheten

1. Storbildskärm på Norrmalmstorg där alla visningar går att se live.
2. Smyckesdesignern Maria Nilsdotter ställer ut på Bukowskis, Berzelli Park, under hela torsdagen.
3. Fashion Bar: Har öppet varje dag mellan klockan 15.00-21:00 i Spegelbaren på Berns – få en skymt av modeveckan och vimlet.
4. Fashion Talks: Seminarie om ”Smarta garderober” torsdag den 30 januari kl: 17.00-18.30 på Bukowskis. Seminariet är kostnadsfritt.

 

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!