Nöje

12 tecken på att du kämpar för ett förhållande som inte är rätt för dig

Kanske har du träffat någon nyligen, trots pandemin och andra saker som lätt kan sätta käppar i hjulet för allt vad dejting heter. Eller så är du kanske i en relation som rullat på ett bra tag. I båda fallen är det lätt att det efter ett tag dyker upp en gnagande känsla i bakhuvudet som undrar: “är den här relationen rätt för mig – egentligen?”. The Everygirl har listat 12 tecken på att förhållandet som du kämpar för inte är rätt för dig, du hittar dem nedan!

Foto: Unsplash

1. Du vill ha ett förhållande mer än du vill ha personen

Om du länge har längtat efter ett förhållande, känt dig pressad att skaffa en partner eller är trött på att känna dig ensam så kan det vara så att du är mer kär i tanken på ett förhållande än i den faktiska personen. För att ta reda på om det är personen eller förhållandet du vill ha kan du fundera över om du skulle vilja vara vän med den här personen? Skulle du vilja vara omkring henne eller honom även om er relation var platonisk eller om ett förhållande inte var ett alternativ? Vad skulle hända om den här personen aldrig skulle vilja gifta sig eller levde på en plats långt borta. Skulle du fortfarande vilja vara med den personen eller vilja gå vidare till någon mer bekväm? Om du bara är med personen på grund av bekväma omständigheter eller för att du vill ha en relation så är risken stor att du är mer kär i att vara i ett förhållande än i personen i fråga.

2. Du är självmedveten

Kemi eller inte – om du är med någon som gör dig spänd, får dig att känna att du behöver censurera dig själv eller får dig att övertänka dina ord eller handlingar så är det inte ett riktigt partnerskap. Även om det finns en gnista så är den mellan den andra personen och en censurerad version av dig själv; varför skulle du ens vilja ha den gnistan? Om förhållandet bygger på att du tassar på tå för att få det att funka så är det inte värt att slösa din tid på.

3. Förhållandet återhämtar sig inte efter bråk

När det kommer till att vara oense i relationer så lär vi oss många motsägelsefulla saker när vi växer upp. Vi förväntar oss antingen en passionerad kärleksaffär som i filmen The Notebook, där gnistan innebär konstant tjafs, eller så tror vi på idén om “the one”, den enda rätta personen som är perfekt för oss. Hen gör aldrig fel och därför behöver vi aldrig vara osams; ett bråk eller misstag måste innebära att det finns någon bättre där ute.

Men kompatibilitet och ett framgångsrikt förhållande beror inte på om ni är osams eller inte, utan hur ni återhämtar er efter att ha varit osams. Oavsett vem din perfekta partner är så kommer hen inte att vara en robot, så kom ihåg att ni båda kommer att göra misstag, dåliga dagar kommer att komma och bråk kommer att ske. Var uppmärksam på hur din partner reagerar vid dessa tillfällen. Lyssnar de på dig, kommunicerar tydligt och kommer aldrig göra samma misstag igen? Bryr ni er båda mer om relationen än att ha rätt? Eller kämpar ni med kommunikationen, är långsinta och känner att varje bråk kan vara slutet på relationen? Om närheten mellan er inte kommer tillbaka efter att ni har bråkat så kan det vara så att ni tvingar fram relationen.

4. Ni visar mer ömhet offentligt än när ni är själva

Alla relationer är olika. Du kanske tycker att det är töntigt att uppmärksamma månads-dagar för förhållandet på Facebook och tycker det är pinsamt att kyssas framför era vänner, eller så kanske du vill att hela världen ska veta hur lycklig du är. Inget av dessa är fel, men ni bör visa lika mycket ömhetsbetygelser (eller mer) när ni är själva som ni gör offentligt. Om gnistan finns där så råkar ni antagligen visa det istället för att medvetet visa er kärlek för andra: som att utbyta leenden genom rummet, hålla handen under border eller säga till den andra hur mycket ni älskar varandra när ni går och lägger er.

Istället för att hångla framför era vänner eller visa upp er kärlek på alla sociala medier så kanske ni småretas offentligt, skryter om saker den andra har åstadkommit eller stjäl en kyss när ni tror att ingen ser. Om er ömhet för varandra är mer offentlig än privat (för en eller er båda) så kan ert förhållande handla mer om att bevisa något för andra än vad ni faktiskt känner innerst inne.

5. Du hoppas att något hos personen ska förändras

Om du kommer på dig själv med att tänka: “den här personen skulle vara perfekt om hen bara [infoga saken här]” eller “vi kommer att ha ett fantastiskt förhållande när hen [infoga förändringen här]” så försöker du tvinga fram gnistan. Och en gnista som tvingas fram kommer aldrig att hålla i längden. Ni behöver inte alltid ha samma värderingar, övertygelser och åsikter, men ni måste i alla fall förstå, respektera och uppskatta era olikheter. Du ska inte behöva förändra personen för att älska den.

På tal om detta; om du kommer på dig själv med att skylla avsaknaden av attraktion på en konstig frisyr eller dålig stil – kom ihåg att det antagligen inte kommer att förändras även om personen skaffar en ny frisyr eller uppdaterar sin garderob. Fysisk attraktion handlar om hur era kroppar kommunicerar, och du borde känna en dragningskraft och en attraktion till personen som inte är beroende av faktorer som kan förändras.

6. Du litar inte på personen

Givetvis är det den största varningsflaggan om du tvivlar på personens lojalitet (intuitionen har ofta rätt). Om du inte litar på att personen är trogen så är gen definitivt inte “the one” för dig. Men det kan också handla om att lita på personen på andra sätt: om det är någon som är värd att vara med dig så litar du på dennes åsikter, värdesätter input från personen och tror på personen. Du litar på dennes ärlighet och ifrågasätter inte hens integritet. Personen ringer när hen lovat att göra det och får dig att känna dig trygg även när ni är på olika håll. Ja, gnistan beror på attraktion, men det handlar också om ert band när ni inte fysiskt är tillsammans.

7. Du måste låtsas att du är intresserad, eller vice versa

Du och din partner har antagligen många olika intressen. Ni borde faktiskt ha det – att i princip dejta dig själv skulle vara otroligt tråkigt. Så nej, ni kanske inte alltid har samma passioner eller intressen, men du borde vara intresserad av att lära dig mer eftersom du vet hur mycket det betyder för personen och för att du vill kunna dela det som personen älskar.

Samtidigt ska du inte behöva låtsas som att du inte älskar att lyssna på schlagerhits i bilen eller känna att du aldrig kan prata om de senaste modetrenderna eftersom du vet att din partner inte bryr sig. Hen borde vilja älska allt du älskar och prata om allt du vill prata om. Om personen himlar med ögonen när du berättar om din dag eller du inte bryr dig om att fråga om hens nya hobby kan det vara så att gnistan saknas.

8. Du kan se ett liv med personen framför dig, men det gör dig inte exalterad

Bara för att du kan föreställa dig ett liv tillsammans innebär det inte alltid att det är rätt för dig. När du tänker på vad ett förhållande, att ha ett hem, skaffa familj eller bli gammal med personen skulle innebära – är det fantasin som är mer spännande än att faktiskt göra allt det här med personen? För att citera en klassisk kärleksfilm:  “när du inser att du vill spendera resten av ditt liv med någon så vill du att resten av ditt liv ska starta så snart som möjligt”. Ett liv med personen ska kännas spännande.

Om gnistan finns där så kommer du att hela tiden se fram emot nästa steg och ser framför dig hur ni är lyckliga tillsammans vid 80 års ålder. Om du tvingar fram gnistan så kommer du inte att vara peppad på ett liv med personen, eller kommer att vara mer taggad på de stora händelserna i livet (bröllop. köpa hus, få barn och så vidare) och kommer inte att kunna föreställa dig bara er två tillsammans om 50 år.

9. Ni har inte en bra vänskap

Om ni inte skrattar, skämtar och trivs i varandras sällskap under oromantiska stunder, som att göra ärenden, städa huset eller gå ut med hunden, så kan er gnista vara en illusion som är baserad på fysisk kemi eller det faktum att förhållandet är nytt, men som inte håller i längden. Är inte de bästa vänskapsrelationerna de där ni fånar er utan anledning och fortsätter att skratta? Om du ska spendera resten av livet med någon så bör du se till att det är den bästa vänskapen du någonsin haft. Din partner bör kunna locka fram din larvigaste sida, för det visar hur hen kommer att fortsätta få dig att skratta när det blir tufft eller tråkigt. Det är en gnista.

10. Det känns bara bra med personen i vissa situationer

Kanske har du kul när du umgås med din partners syskonbarn, men vill krypa ur ditt eget skinn när din partner är runt din egen familj för att hen inte passar in. Eller så tänker du att du älskar personen när ni går ut på dejt men kan inte stå ut med personen på söndagsmorgonen när ni bara hänger hemma. Istället för att bli distraherad av stunderna när det känns bra så bör du fokusera på när det inte gör det. Kärlek är obekvämt; det handlar om att bry sig om något när det inte är lätt att göra det. Om dina känslor är starka för personen i vinna miljöer eller situationer, men saknas i andra, så kan gnistan mellan er vara en illusion som baseras på yttre faktorer.

11. Du känner dig inte trygg eller respekterad

Det är lätt att blanda ihop gnistan med en massa andra känslor. Trygghet, beroende och förälskelse är de vanligaste som ofta misstas för kärlek. Även om kärlek kan kännas beroendeframkallande så är skillanden mellan beroende och kärlekens beroendelika egenskaper att med ett sunt kärleksförhållande kommer också respekt, tilltro och engagemang. Om du bara är beroende av en person (med en tillfällig gnista) så kommer det mer kännas som att du söker kickar till vilket pris som helst.

På samma sätt är skillnaden mellan trygg kärlek, och kärlek baserad på trygghet, känslan av att vara säker. Med en trygg kärlek kommer du att känna dig säker och lita på personen oavsett vad som händer. Om du däremot är i ett förhållande för att få känna dig trygg så kommer du att känna dig otrygg när du inte är med personen på grund av avsaknaden av tilltro till antingen personen eller förhållandet. Inse hur kärlek känns – och missta det inte för något annat.

12. Ni är inte på samma våglängd

Det kan kännas förvirrande med definitioner och berättelser kring vad kemi och gnista faktiskt innebär, men sanningen är att det bara betyder att ni är på samma våglängd när det kommer till humor, intimitet och vad ni vill få ut av förhållandet. Om det finns en riktig gnista, en som kommer att finnas kvar även när relationen inte är ny längre, så kommer ni inte att behöva fundera över om det finns där eller inte för ni vet båda det instinktivt. En själsfrände, “den enda”, eller bara någon som det faktiskt är värt att spendera tid med, kommer aldrig att kännas krystad eller framtvingad. Även om relationen känns svår (för det kommer den att göra) så kommer det inte kännas svårt att älska varandra. Så om något känns fel så är det för att det är det.

 

Läs också:

10 tecken på att du och din partner inte är rätta för varandra.

Studie visar: Snygga personer har sämre (och kortare relationer).

36 frågor som får hen att bli kär i dig!

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!