Vi har alla varit där, nästan klämt sönder alla avokador i mataffären för att hitta den perfekt mogna avokadon. Det finns ett enklare sätt. Ta bort skaftet och se på färgen i “gropen” hur mogen den är; grön = omogen, brun = övermogen, gul = perfekt. Nu behöver du aldrig bli besviken när du skär upp din avokado.
Foto: Unsplash
Vi har alla varit där, nästan klämt sönder alla avokador i mataffären för att hitta den perfekt mogna avokadon. Det finns ett enklare sätt. Ta bort skaftet och se på färgen i “gropen” hur mogen den är; grön = omogen, brun = övermogen, gul = perfekt. Nu behöver du aldrig bli besviken när du skär upp din avokado.
Foto: Unsplash
Det är etylengas som gör så att bananer blir bruna, den frigörs främst genom stjälken. När gasen träffar andra delar av frukten eller andra frukter i närheten så blir de bruna. Om du lindar en bit plastfolie på bananens skaft så stannar gasen innanför plasten. På sätt blir inte bananen blir brun.
Foto: Organicsunlimited
Det är etylengas som gör så att bananer blir bruna, den frigörs främst genom stjälken. När gasen träffar andra delar av frukten eller andra frukter i närheten så blir de bruna. Om du lindar en bit plastfolie på bananens skaft så stannar gasen innanför plasten. På sätt blir inte bananen blir brun.
Foto: Organicsunlimited
Detta lilla trick är många oense om. Några anser att det är en myt och andra hävdar att det fungerar. Har du lite champagne över så är det värt ett försök att fungera. Stoppa ner en sked i halsen på flaskan så att skedskopan vilar på öppningen. Skeden ska fungera som en luftblockare, ungefär som en kapsyl. Då ska bubblorna hålla sig inne i flaskan och champagnen ska hålla sig i ungefär två dagar.
Foto: The Kitchn
Detta lilla trick är många oense om. Några anser att det är en myt och andra hävdar att det fungerar. Har du lite champagne över så är det värt ett försök att fungera. Stoppa ner en sked i halsen på flaskan så att skedskopan vilar på öppningen. Skeden ska fungera som en luftblockare, ungefär som en kapsyl. Då ska bubblorna hålla sig inne i flaskan och champagnen ska hålla sig i ungefär två dagar.
Foto: The Kitchn
Pressar du citron och vet inte vad du ska göra av resterna? Din första tanke är förmodligen att slänga den i komposten, men stoppa den i diskmaskinen istället. Varför då? Jo, för att citronen gör så att både din disk och diskmaskin kommer bli gnistrande ren. Dessutom så kommer disken dofta citron.
Foto: All over press
Pressar du citron och vet inte vad du ska göra av resterna? Din första tanke är förmodligen att slänga den i komposten, men stoppa den i diskmaskinen istället. Varför då? Jo, för att citronen gör så att både din disk och diskmaskin kommer bli gnistrande ren. Dessutom så kommer disken dofta citron.
Foto: All over press
Anledningen till att du gråter när du hackar lök är att kroppen sköljer ur ögonen för att skydda sig från enzymerna som utsöndras när kniven skär igenom löken. Smörjer du in kniven i olja så kapslas enzymerna in och du slipper gråta. Lite olja på kniven och då slipper förstöra sminket när du hackar lök.
Foto: All over press
Anledningen till att du gråter när du hackar lök är att kroppen sköljer ur ögonen för att skydda sig från enzymerna som utsöndras när kniven skär igenom löken. Smörjer du in kniven i olja så kapslas enzymerna in och du slipper gråta. Lite olja på kniven och då slipper förstöra sminket när du hackar lök.
Foto: All over press
När man ska mäta upp tjocka saker som sirap, yoghurt eller honung så blir det alltid en massa kladd. Sirapen fastnar i måttet och det är omöjligt att få ur allt. För att slippa det kan du antingen värma måttet eller smörja in det i olja. Värmen och oljan gör att de kladdiga ingredienserna glider enkelt av.
Foto: All over press
När man ska mäta upp tjocka saker som sirap, yoghurt eller honung så blir det alltid en massa kladd. Sirapen fastnar i måttet och det är omöjligt att få ur allt. För att slippa det kan du antingen värma måttet eller smörja in det i olja. Värmen och oljan gör att de kladdiga ingredienserna glider enkelt av.
Foto: All over press
Att dra av en bit plastfolie är lättare sagt än gjort. Den klibbar ALLTID ihop sig och blir till en klump. Att sen förflytta plasten från rullen till skålen med grädde är ännu svårare. Detta är helt enkelt alldeles för svårt, det är orimligt svårt. Att förvara folien i frysen eller kylskåpet gör det lättare att rulla ut den utan trassel.
Foto: All over press
Att dra av en bit plastfolie är lättare sagt än gjort. Den klibbar ALLTID ihop sig och blir till en klump. Att sen förflytta plasten från rullen till skålen med grädde är ännu svårare. Detta är helt enkelt alldeles för svårt, det är orimligt svårt. Att förvara folien i frysen eller kylskåpet gör det lättare att rulla ut den utan trassel.
Foto: All over press
Allt du behöver är en tallrik, ett glas, hett vatten och så smör såklart. Häll upp det heta vattnet i glaset och låt stå i en minut, tills glaset är varmt. Häll ut vattnet och ställ glaset upp och ner över smöret. Låt stå i två minuter och vips så har du mjukt smör.
Foto: The one pot chef
Allt du behöver är en tallrik, ett glas, hett vatten och så smör såklart. Häll upp det heta vattnet i glaset och låt stå i en minut, tills glaset är varmt. Häll ut vattnet och ställ glaset upp och ner över smöret. Låt stå i två minuter och vips så har du mjukt smör.
Foto: The one pot chef
När du har skurit till den bit ingefära du vill ha, skär du bort alla små knölar. Så att ingefäran blir hyfsad jämn. Sen använder du toppen på skeden för att skala den. Resultatet blir perfekt och mycket bättre än när du använder en kniv eller en potatisskalare.
Foto: Food Hacks
När du har skurit till den bit ingefära du vill ha, skär du bort alla små knölar. Så att ingefäran blir hyfsad jämn. Sen använder du toppen på skeden för att skala den. Resultatet blir perfekt och mycket bättre än när du använder en kniv eller en potatisskalare.
Foto: Food Hacks
En träslev eller liknande kan förhindra att ditt pastavatten kokar över och kladdar ner hela spisen. Lägg sleven över kastrullen och vattnet kommer hålla sig på plats. Sleven gör så att bubblorna går sönder och gör dem till vatten igen. Det fungerar nästan som magi.
Foto: Food Hacks
En träslev eller liknande kan förhindra att ditt pastavatten kokar över och kladdar ner hela spisen. Lägg sleven över kastrullen och vattnet kommer hålla sig på plats. Sleven gör så att bubblorna går sönder och gör dem till vatten igen. Det fungerar nästan som magi.
Foto: Food Hacks
Att skala vitlök är pilligt och jobbigt, dessutom så stinker fingrarna vitlök i en evighet efter du har pressat klyftorna. Du behöver faktiskt inte skala vitlöken när du ska pressa den. Lägg bara ner den hela vitlöksklyftan i pressen och pressa som vanligt. När du är klar ligger skalet i botten och du kan enkelt plocka bort det. Inget pill och ingen hemsk vitlöksdoft.
Foto: All over press
Att skala vitlök är pilligt och jobbigt, dessutom så stinker fingrarna vitlök i en evighet efter du har pressat klyftorna. Du behöver faktiskt inte skala vitlöken när du ska pressa den. Lägg bara ner den hela vitlöksklyftan i pressen och pressa som vanligt. När du är klar ligger skalet i botten och du kan enkelt plocka bort det. Inget pill och ingen hemsk vitlöksdoft.
Foto: All over press
Hur många gånger har man inte kämpat med att pressa en lime eller en citron som är stenhård? Det finns en bra lösning på detta problem. Stoppa in valfri citrus i micron och värm den i några sekunder. Frukten blir mjukare och det blir lättare att få ut all saft.
Foto: Pexels
Hur många gånger har man inte kämpat med att pressa en lime eller en citron som är stenhård? Det finns en bra lösning på detta problem. Stoppa in valfri citrus i micron och värm den i några sekunder. Frukten blir mjukare och det blir lättare att få ut all saft.
Foto: Pexels