Nöje

5 goda bakrecept inför helgen

Nu lanserar det ekologiska matföretaget Saltå Kvarn Ölandsvetemjöl. Mjölet är med sin nötaktiga smak och höga proteinhalt perfekt för bakning. Nedan listar vi fem härliga bakrecept inför helgen.

Ölandsvetet återupptäcktes i Sverige under 90-talet efter att inte ha odlats på många år och odlas idag på ett fåtal platser i landet, bland annat i Järna söder om Stockholm. Ölandsvete smakar mer jämfört med traditionellt vete och gynnar den biologiska mångfalden samtidigt som man stöttar ett småskaligt, hållbart jordbruk.

Kulturspannmål med gamla anor
I höst introduceras Saltå Kvarns Ölandsvetemjöl i dagligvaruhandeln. Ölandsvete är ett kulturspannmål med gamla anor. Kulturspannmål är ett samlingsbegrepp för urvete, lantvete och gamla sorters råg, korn och havre. Just ölandsvetet har sitt ursprung på Öland men försvann när det industriella jordbruket fick fäste och slog ut odlingen av kultursorter.

– Vi är jättestolta över att få introducera en så unik och gammal vetesort som ölandsvetet för den breda massan. Att baka med kultursorter ger mer smak samtidigt som det stödjer ett småskaligt, hållbart jordbruk, säger Linda Tjärdal, kategoriansvarig på Saltå Kvarn. 

Till skillnad från moderna vetesorter lämpar sig urvete- och lantvetesorter mycket väl för ekologiskt jordbruk. De klarar vattenbrist tack vare djupare rotsystem, står emot ogräs bättre genom långa strån och utmärker sig när det kommer till smak, kvalitet och innehåll av mineraler och antioxidanter.

Spana in de härliga recepten nedan!

Brownie med jordnötschokladfrosting

Brownie med jordnötschokladfrosting

Du behöver: 

12 bitar

150 g nötter t ex valnötter, hasselnötter, mandel, pekan

225 g smör

100 g  mörk choklad, 70%

4 st ägg

2 dl rårörsocker

2,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

1 dl Ölandsvetemjöl

1 dl kakao

Jordnötschokladfrosting 

3 msk jordnötssmör

3 msk ljus tahini

3-4 msk dadelsirap eller lönnsirap

3 msk kakao

salt och kallt vatten

Gör så här: 

Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen och sätt den på
200°C. Rosta dem lätt, 10-15 minuter, rör om då och då så de inte bränns.

Hacka nötterna grovt när de svalnat något. Låt ugnen vara på.

Smält smöret i en kastrull på svag värme. Hacka chokladen, lägg i och låt den smälta med.

Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp. Tillsätt saltet och vänd ner
chokladblandningen. Sikta ned mjölet och kakaon och vänd sist ner nötterna.

Fördela smeten jämnt i en form ca 24×28 cm med bakplåtspapper och grädda i ca 30
minuter. Tiden beror på hur tjock kakan är men den ska ha fått en skorpa och precis ha
stannat i mitten.

Låt svalna helt och skär kakan i bitar.

Blanda jordnötssmör, tahini och sirap i en bunke. Sikta ned kakaon och tillsätt ca 3 msk vatten under vispning tills du får en krämig konsistens. Smaka av med salt. Bred eller klicka ut frostingen på kakan.

Kan serveras med vispad grädde och bär eller ätas som de är.

TIPS: Brownien kan med fördel bakas en eller två dagar innan. Förvaras i rumstemperatur.

Recept: Ylva Bergqvist

Nästa bild
Kanelbullar med blåbär och glasyr

Kanelbullar med blåbär och glasyr

Du behöver: 

ca 20 bullar

50 g jäst, gärna för söta degar

4,5 dl mjölk 3%

2 dl strösocker

1 st ägg

12 dl Ölandsvetemjöl

1 tsk salt

2 tsk mortlade kardemummakärnor

125 g smör, kallt

Fyllning

175 g smör
1 msk kanel
1,5 dl rårörsocker
225 g blåbär, frysta

Frosting

75 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
200 g färskost
2 tsk vaniljsocker

Gör så här: 

Smula jästen i en bunke eller degblandare. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt) och
häll över jästen. Blanda.

Vispa långsamt ner socker, ägg, ca 11 dl mjöl, salt och kardemumma. Tillsätt smöret,
skuret i bitar, under ständig vispning, gärna i en degblandare. Fortsätt arbeta degen ca
10 minuter tills degen känns elastisk och är glansig. Tillsätt mer mjöl om det behövs men degen ska inte för fast, då blir bullarna torra. Låt jäsa ca 45 minuter under duk i rumstemperatur.

Smält smöret. Rör ner kanel, socker och blåbär.

Lägg degen på ett mjölat bord och kavla ut till en stor platta ca 30×60 cm och 1 cm tunn. Fördela blåbärssmöret jämt över och rulla ihop till en rulle. Skär ca 20 bullar, ca 2-3 cm.

Lägg bullarna, med lite avstånd, i en djup ugnsform ca 30×40 cm med bakplåtspapper i, eller i två runda springformar, ca 28 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt jäsa 1 timme under duk i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 200°C och grädda bullar i ca 20 minuter.

Vispa samman alla ingredienserna till frostingen och bred över de varma bullarna.

Recept: Ylva Bergqvist

Nästa bild
Smulkakemuffins med äpple och dulce de leche

Smulkakemuffins med äpple och dulce de leche

Du behöver: 

12 muffins 

Smuldeg 

50 g smör, kallt 

2 msk  rårörsocker

0,5 dl Ölandsvetemjöl 

1 dl havregryn eller dinkelflingor 

0,5 tsk  mortlade kardemummafrön 

1 krm salt 

Muffins 

125 g  smör

1,5 dl rårörsocker

2 st ägg

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Ölands vetemjöl 4 dl 

mjölk 3% 1 dl 

rött äpple 1 stort 

dulce de leche 1 dl 

kanel 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200°C.

Börja med smuldegen. Skär smöret i bitar och lägg i en bunke. Häll på resten av  ingredienserna till smuldegen och nyp snabbt samman till en smulig deg. Ställ kallt.

Gör muffinsen. Smält smöret och låt det svalna.

Vispa sockret och äggen pösigt i en bunke med en elvisp. Vispa ned vaniljsocker,  bakpulver, resten av mjölet och mjölken. Vänd sist ner det smälta smöret.

Skär äpplet i 24 tunna klyftor.

Klicka ut smeten i 12 muffinsformar. Gör ett hål med fingret och lägg i en tesked  dulce de leche. Tryck ner äppelskivorna och toppa med smuldegen. Pudra sist över  kanel.

Grädda i ugnen i ca 15 minuter.

Recept: Ylva Bergqvist

Nästa bild
Hallongrottor med vit choklad och kardemumma

Hallongrottor med vit choklad och kardemumma

Du behöver: 

40 st småkakor

200 g  smör

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker 

ca 4,5 dl Ölandsvetemjöl  

1 dl hallonsylt 

50 g vit choklad

mortlad kardemumma och finrivet limeskal 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175°C.

Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötigt och är ljusbrunt. Häll upp i en stor  bunke och ställ in i kylen eller frysen tills det stelnat helt.

Vispa ned socker och vaniljsocker med en elvisp i det stelnade smöret tills det nästan är helt vitt. Tillsätt 4 dl mjöl och vispa på låg hastighet till en mjuk deg.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och tryck ihop den med händerna. Tillsätt mer mjöl om degen inte går ihop men inte för mycket för då blir kakorna torra.

Forma till två rullar ca 30 cm i diameter. Skär varje rulle i ca 20 bitar. Rulla till kakor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Doppa ett teskedsmått i lite mjöl och tryck ut ett hål i  mitten av varje kaka. Fyll hålet med sylten.

Grädda i ugnen i ca 8-10 minuter.

Hacka under tiden chokladen och smält i en bunke i mikrovågsugnen eller över ett  vattenbad.

Ringla den smälta chokladen över kakorna när de fortfarande är lite varma.

Toppa med kardemumma och finrivet limeskal. Låt svalna på plåten.

Recept: Ylva Bergqvist

Nästa bild
Frukt- och nötscones

Frukt- och nötscones

Du behöver: 

6 bitar

75 g nötter t ex cashewnötter, hasselnötter, valnötter

10 st aprikoser, torkade

5 dl Ölandsvetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 st ägg

1 dl mjölk 3%

0,5 tsk salt

75 g smör, kallt

sylt och färskost till servering

Gör så här: 

Sätt ugnen på 225°C.

Hacka nötterna och aprikoserna grovt.
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke eller i en matberedare. Vispa ihop ägg och mjölk och blanda ner i degen med saltet. Skär ner smöret i bitar. Arbeta snabbt ihop till en kladdig deg.

Blanda ner nötterna och aprikoserna.

Forma degen till en rund bulle och skär i 6 trekanter.

Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen i ca 15 minuter.

Servera gärna sconesen med sylt och färskost.

Recept: Ylva Bergqvist

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!