Nöje

6 recept på varma och kalla glöggdrinkar inför jul

Så här års kan vi inte få nog av glögg – och just nu är vi extra sugna på att uppdatera den klassiska drycken till en riktigt god glöggdrink.

Foto: Unsplash

Är det jul så vill vi gärna att även drinkarna ska smaka och dofta jul. Därför gör vi årets godaste drinkar på rödvins-, vitvins- och till och med rosévinsglögg. Nedan hittar du sex recept som kommer imponera stort på dina gäster.

Glögg med flädersmak

Glögg med flädersmak

Ingredienser

0,75 dl vitvinsglögg

0,75 dl utspädd fläderblomssaft

1 limeklyfta eller apelsinzest

Isbitar

 

Gör så här:

1. Blanda ihop alla ingredienser. Garnera med en limeklyfta eller apelsinzest.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Roséglögg

Roséglögg

Ingredienser

75 cl rosévin

8 lagerblad

5-6 stjärnanis

2 kanelstänger

5 msk råsocker

 

Gör så här:

1. Häll rosévinet i en kastrull.

2. Värm sakta upp rosévinet tillsammans med lagerblad, stjärnanis, kanelstänger och råsocker tills sockret har smält. Alkoholen börjar dunsta vid 78 grader så var noga med att inte värma den för länge.

3. Låt glöggen stå och dra i cirka 2,5-4 timmar beroende på hur kryddig du vill ha den.

Servera gärna glöggen med torrstekta osaltade cashewnötter och sultanrussin.

Glöggen håller sig i ungefär tio dagar om den står försluten i kylen.

Receptet på roséglögg är framtaget av sommelieren Björn Börsum och Perfect Day.

 

Foto: Perfect Day

Nästa bild
Bubblig fläderglögg

Bubblig fläderglögg

Du behöver:

10 glas

5 dl koncentrerad fläderblomssaft

5 kanelstänger

50 kryddnejlikor

15 hela kardemummakapslar (lätt krossade)

5 cm ingefära (riven)

1 flaska prosecco (750 ml), väl kyld

Gör så här: Blanda alla ingredienser utom proseccon i en kastrull och låt sjuda i 15 minuter, inte koka. Sila blandningen och kyl innan du fördelar den i tio champagneglas. Toppa med kall prosecco och servera genast!

Nästa bild
Glöggmartini

Glöggmartini

Ingredienser
2 glas

20 cl vitvinsglögg

6 cl Gin

1 st citron, lite av saften

1 näve krossad is

 

Sockerlag

2 cl vatten

3 cl strösocker

Till glasen

1 tsk strösocker

0,5 tsk kanel

 

Gör så här

1. Sockerlag: Koka upp vatten och strösocker till en lag. Låt svalna.

2. Till glasen: Blanda strösocker och kanel på ett fat. Fukta kanten på glasen med en citronklyfta och doppa den i kanelsockret.

3. Vid servering: Skaka alla ingredienser i en drinkshaker och sila upp i glaset.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Kall glöggdrink med lingon

Kall glöggdrink med lingon

Ingredienser
4 glas

4 dl rödvinsglögg

4 dl Tonic water

1 citron

Frysta lingon

Is

 

Gör så här

Fyll glasen till hälften med is. Häll på en deciliter glögg i varje glas och cirka 1 deciliter tonicwater. Pressa i saft från citronen och garnera med citronskiva och frysta lingon.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Varm rom- och clementinglögg

Varm rom- och clementinglögg

Ingredienser:

1 liter rödvinsglögg (alkoholfri eller med låg alkoholhalt)

2 1/2 dl mörk rom (eller annan spritsort du tycker om)

8 clementiner (saft från 6 av dem)

Gör så här:

Pressa ut saften ur clementinerna. Blanda med glögg och rom i en kastrull. Hetta upp så det börjar ryka lite, men inte så att det kokar. Skär en clementin i skivor.

Servera glöggen i små glas och garnera med skivor av clementinen.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!