Morotssoppa med paprika, citrongräs och ingefära
Du behöver:
(2-4 personer)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Ca 1 1/2 tsk färsk färsk riven ingefära
1 morot
1 paprika
1 citrongrässtång
400 ml fet kokosmjölk
1/2 dl vitt vin, jag använder barrels and drums alkoholfria, detta kan uteslutas
Saften av 1/2 clementin
Några droppar agave eller honung
1/2 dl näringsjäst, kan uteslutas
Salt & peppar efter behag
Några puffar gurkmeja
1 paket Silken tofu
Topping:
Ärtskott
Mynta
Koriander
Hampafrön
Chiliflingor
Ingefära och clementindressing (se recept nedan)
Ingefära och clementindressing:
2 msk tamarisoja
1 msk pumpafröolja, alt. sesamfröolja eller annan valfri olja
saften av 1 clementin
Zest av 1 lime
1 nypa salt
1/2 tsk agave eller honung
1 tsk riven ingefära
2-3 cm finhackad röd chili, lite beroende på hur starkt du vill ha
Gör så här:
I en större kastrull, stek lök och vitlök på låg värme i lite kokosolja tills dom är mjuka.
Skär moroten och paprika grovt och lägg kastrullen. Lägg även i ingefäran.
Dela citrongrässtången på längden till 3 delar och lägg i kastrullen.
Ha sedan i alla resterande ingredienser förutom tofun och låt puttra under lock i 15-20 min.
Fiska upp citrongrässtängerna och häll soppan i en mixer. Mixa slät och smaka av.
Skär upp silken tofu i kuber och lägg i botten av serveringsskålen. Häll på varm soppa och toppa med mynta, koriander, hampafrön, chiliflingor och lite ingefära – och clementindressing!