Det är väl ingen som har missat vad vi kvinnor kan åstadkomma, med tanke på #Metoo och alla dess efterföljare som #Tystnadtagning. Det är inte första gången som vi kvinnor har förändrat världen utan det har hänt många, många gånger tidigare. Här har vi samlat de stora ögonblicken i historien, som vi har tack vare kvinnokampen.
Foto: Instagram @trinekjaer_ / @thelocals
Kvinnlig rösträtt
Nu är det svårt att föreställa sig en värld där kvinnor inte har rätt till att rösta, men det är 100 år sedan lagen om allmän rösträtt gick igenom i Sverige. Närmare bestämt 24 maj 1919 och dem vi har att tacka för detta är kvinnorna i LKPR (Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt). 1913 lyckades de samla ihop över 350 000 namnunderskrifter för kvinnlig rösträtt, de fick dock vänta sex år på att lagen skulle gå igenom.
Fri abort
1938 blev det lagligt att göra abort i Sverige, men på vissa villkor. 1968 bildades grupp 8 som bestod av en grupp kvinnor som kämpade bland annat för fri abort och och smärtlindring vid förlossning. Sju år senare, 1975 införs den nya abortlagen som ger kvinnor rätt till fri abort fram till den 18:e graviditetsveckan.
HBTQ-rättigheter
Den första som började upplysa om homosexualitet i Sverige var en kvinna vid namn Elise Ottesen-Jensen. Hon var en av grundarna till RFSU och på 30-talet åkte hon runt i Sverige för att upplysa om homosexuellas rättigheter. Hon, tillsammans med RFSU, kämpade för att avkriminalisera homosexualitets, vilket det sedan gjordes 1944.
Preventivmedel
Elise Ottesen-Jensen föreläste också om hur kvinnor skulle skydda sig mot graviditeter och kämpar för att öka medvetenheten kring preventivmedel, trots att det vid den tiden var emot lagen att upplysa om just preventivmedel. 1946 blir apotek skyldiga att ha preventivmedel tillgängliga för kvinnor.
Rätten till alla jobb
1873 sökte Elsa Eschelsson jobbet som professor i civilrätt i Uppsala men hon stoppades av den manliga ledningen. Det skulle dröja 52 år innan kvinnor tilläts få högre statliga tjänster som till exempel universitetslärare, läkare och statsråd. Innan 1925 var det förbjudet för kvinnor att ha såna typer av tjänster. Ytterligare 40 år senare kämpade kvinnor för att få ut hemmafruarna på arbetsmarknaden och befria dem från oavlönade hushållssysslor.
Det minskande löneglappet
2017 var det första gången på 10 år som kvinnornas löner ökade mer än männens och det har vi att tacka minst 50 år av kvinnokamp. 1955 var kvinnors lön 30 procent lägre än männens, för samma arbete. På 60-talet när grupp 8 bildades började de kämpa för att kvinnor och män skulle ha samma lön. Sedan dess har lönefrågan ständigt varit en kvinnofråga och glappet minskar sakta men säkert.
Rätten till våra kroppar
Fram tills 1965 var det fortfarande lagligt i Sverige för en man att våldta sin fru. Kampen för mäns våld mot kvinnor pågår hela tiden. Metoo-hösten 2017 gjorde att sexismen i samhället fick komma fram i rampljuset. Flera kvinnor gick ut och vittnade om övergrepp och trakasserier både på och utanför arbetsplatsen. Detta gjorde att bland annat Hollywood har satt upp nya riktlinjer för sexuella trakasserier.
I och med sociala medier har kvinnor enklare fått sin röst hörd i det offentliga rummet i större utsträckning än tidigare, här är två exempel:
Lyfter fram psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa har länge varit någonting som varit tabubelagt och som länge tystads ner. När poddprofilerna Hannah Widell och Amanda Schulman började prata om deras psykiska ohälsa i Fredagspodden 2011 började fler och fler våga prata öppet om sin mentala hälsa. Även Youtubern Therese Lindgren har spridit ordet om psykiska ohälsa både i sin kanal och genom boken “Ibland mår jag inte så bra“.
Bryter menstabu
Någonting som fortfarande många kvinnor kan känna skam över är mens, men de senaste åren har det hänt någonting. 2013 ägnade serietecknaren Liv Strömqvist sitt sommarprat åt att tala om mens. Samma år började även youtubern Clara Henry prata om mens, då gjorde hon ett klipp där hon pratade om att hon tyckte att menskydd ska vara gratis. 2015 släppte hon boken “Ja, jag har mens hurså?” och podden Tampodden.
Än finns det mycket kvar att göra för kvinnors rättigheter, både här i Sverige och i världen. Den här listan kommer förhoppningsvis att fyllas på med fler fantastiska saker vi tillsammans kommer göra för att får världen att bli en bättre plats för alla.