Annas Pepparkakor 2022 – Här är årets smak
För åttonde året lanserar Annas Pepparkakor en tillfällig smak inför julsäsongen. I Årets smak blir två av våra mest älskade bakverk ett, då pepparkakan möter smakerna vanilj, kanel och en hint av äpple i en oemotståndlig smak av nybakad äppelpaj med mycket vaniljsås.
2014 införde Annas Pepparkakor en tradition att inför varje advent- och julsäsong lansera en ny tillfällig smak. Bland tidigare smaker finns storsäljarna Polka, Lakrits och Toffee som alla tänjt på gränserna hur en pepparkaka kan smaka. Med Årets smak 2022 flirtar man både med tradition och nytänkande.
Två älskade bakverk med lång historia blir ett
Årets Limited Edition kombinerar två av våra mest traditionella och älskade bakverk, pepparkakor och äppelpaj, som båda också har en lång historia. Det första nedskrivna receptet på äppelkaka återfinns i Cajsa Wargs kokbok från 1755.
– Vi hoppas att 2022 års Limited Edition kommer uppskattas av många! Med smakerna vanilj, kanel och en underton av äpple i kombination med den traditionella pepparkakan har vi försökt skapa en smakupplevelse av nybakad äppelpaj, med extra mycket vaniljsås såklart. Självklart följer vi den goda traditionen att baka på plåt vilket ger Annas pepparkakor sin härliga sprödhet, säger Eva Forsberg, Category Marketing Manager på Annas Pepparkakor.
Pepparkakans resa från medicin till älskad julkaka
Pepparkakor är en av världens allra äldsta bakverk och de första dokumenterade skrifterna om pepparkakor i Sverige dateras ända tillbaka till 1440-talet. Det var nunnor i klostret i Vadstena som bakade och sålde pepparkakor i framförallt medicinskt syfte och pepparkakorna bakades då på vad som ansågs vara läkande kryddor som anis, cederolja, citron, pomeransskal och kardemumma. Kakorna ansågs ha en lugnande effekt och lindra matsmältningsbesvär och man trodde att de även kunde bota allt från kolera till depressioner. Efterhand bleknade de medicinska aspekterna bort och de välsmakande kakorna blev en lyx för kungligheter och de bättre förmedlade vid årets högtider. Först under 1800-talet började pepparkakor bakas i de svenska hemmen och pepparkaksbakandet kom att koncentreras allt mer till tiden kring jul.