Delicatobollstårta
Du behöver:
8 dl havregryn
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kaffe
100 g smält mjölkchoklad
Dekorering:
50 g mörk choklad
50 g vispgrädde
Kokos
Gör så här:
Mixa havregrynen så att det blir smulor men inte ända till mjöl.
Blanda smör, socker, kakao och vaniljsocker i en bunke och vispa samman till en fluffig massa.
Blanda ner kaffe, havregrynen och den smälta mjölkchokladen och rör ihop.
Klä en springform med bakplåtspapper, jag använde en som är 15 cm i diameter så att det blev lite höjd, men det går bra med en större också.
Fyll formen med smeten och platta till så att den blir jämn. Ställ i kylen minst en timme så att den stelnar.
Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen, låt stå 1 minuter rör sedan samman till en len ganache.
Låt ganachen vila lite och ringla sedan över tårta, strö över kokos.
Tårtan går utmärkt att förbereda dagarna innan och håller minst en vecka i kylen.
Recept: Fredriks Fika
Foto: Fredriks Fika