Nöje

De bästa julkalendrarna genom tiderna – och här kan du se dem!

Det spelar ingen roll hur gamla vi blir, vi slutar aldrig att älska julkalendrar. För det finns få saker som får en att få riktig julstämning som att gå upp på morgonen och titta på en kalender. Förbered dig för en nostalgichock – för är listar vi de bästa julkalendrarna genom tiderna.

Foto: SVT

SVT har årligen gett oss julkalendrar sedan 1960 och vissa har vi helt glömt bort och vissa har blivit kult! 2020 års version heter “Mirakel” och handlar om flickorna Mira och Rakel som bor i samma rum, i samma hus – men medan den ena befinner sig i år 1920 så är den andra i år 2020. När ett konstgjort svart hål skapar en tunnel genom tiden byter de två flickorna plats och vi får följa deras äventyr i “fel” århundrade fram till julafton.

Det återstår att se hur julkalendern tas emot och om den blir en riktig klassiker som vissa andra julkalendrar har blivit – vi säger bara Mysteriet på Greveholm och Sunes jul. Men det finns så många fler guldkorn än så. I bildspelet listar vi de bästa julkalendrarna genom tiderna – varför inte titta på dem redan nu för att komma i stämning?

SVT:s öppet arkiv hittar du nämligen flera av dem. Kolla om din favorit finns med på listan nedan – och har du tur finns den även i det öppna arkivet!

1 / 10

Trolltider 1979 & 1985

Trolltider var så populär att den sändes två gånger, en gång 1979 och en gång 1985. Berättelsen om småtrollen i gläntan, fen Dorabella, häxan Mara och Vätten är fortfarande en stor favorit. Vid en omröstning 2016, så hamnade trolltider på plats tre, det säger en del om dess populäritet.

Här ser du den i SVT:s Öppet Arkiv!

Foto: SVT

 

Nästa bild
2 / 10

Sunes Jul 1991

Denna blir ofta utsedd till den bästa julkalendern genom tiderna och vi kan inte annat än att hålla med. Det spelar ingen roll hur många gånger vi ser Rudolf få ett utbrott i varuhuset eller se familjen julbaka. Vi tröttnar aldrig på att se familjen Andersson fira jul.

Här kan du se den på SVT Play!

Nästa bild
3 / 10

Mysteriet på Greveholm 1996

På tal om julkalendrar som alltid hamnar på listan över de mest populära så är ju såklart Mysteriet på Greveholm högt upp på listan. När någon säger julkalender så är det förmodligen många som kommer att tänka på just denna. Skelettet som var otroligt läskig när vi var små och vem kan inte annat än att älska Staffan och Jean?

Här ser du den hos SVT Öppet Arkiv!

Nästa bild
4 / 10

Pelle Svanslös 1997

Kanske genom tidernas mysigaste julkalender. Hur gärna ville man inte krypa upp i Pelle Svanslös vindkupa på Åsgränd? Eller varför inte hänga i Trisses råttesseri? I den här julkalendern fick vi följa Gösta Knutssons katter på deras olika upptåg på Åsgränd i Uppsala.

Här ser du den hos SVT Öppet Arkiv!

Foto: SVT

Nästa bild
5 / 10

När karusellerna sover 1998

Julkalendern som fick oss att vilja spendera all tid på ett stäng tivoli. Den handlade om Jack som råkar hamna inne på Liseberg, när karusellerna sover. Där träffar han massor av roliga figurer som tomten och såklart Lisebergskaninen. Förutom den mysiga miljön så bjöd den här kalendern på massor av show och musik.

Nästa bild
6 / 10

Julens hjältar 1999

Hur mår egentligen våra julgranspynt? Vad gör de när de inte hänger i granen? Och vad är egentligen en julhund? Det är några av frågorna som den här julkalendern besvarade åt oss. 1999 var också året som en Hammarbylåt blev en jullåt …

Här ser du den hos SVT Öppet Arkiv!

Nästa bild
7 / 10

Kaspar i Nudådalen 2001

I den här julkalendern var det inte brist på snö och julkänsla precis! Vi fick följa Kaspar och hans morfars kamp mot Åhmans och hans hotell. Vi fick också bekanta oss med Atom-Ragnar, Greger och Lisa. en julkalender som får oss att vilja flytta långt upp i norr! Och framförallt får oss att sakna Per Oscarsson.

Nästa bild
8 / 10

Dieselråttor och sjömansmöss 2002

Ofelia och Philémon ska fira jul på ett fartyg. Barnen blir förminskade av toalettdykaren Lucky Closett. Under hela julkalendern försöker de bli stora igen så de kan fira jul. Råttorna bor bland rören i maskinrummet och där träffar de bland annat Mäster Estragon.

Nästa bild
9 / 10

Tjuvarnas jul 2011

I den här julkalendern kastas vi tillbaka till 1800-talets Stockholm och här får vi följa Charlie och hennes pappa Kurre. Pappa Kurre ingår i en liga som kallas “Klappsnappare” och de rör sig runt i Stockholm och snor julklappar. Det blir ett juligt drama i “Dickens-anda”. Julstämningen är på topp”

Nästa bild
10 / 10

Selmas Saga 2016

Åttaåriga Selma åker med på ett svindlande äventyr tillsammans med äventyraren Efraim Trippelhatt. Tillsammans är de på väg till tomtens rike för att bevisa att tomten finns. En julkalender som cirkulerar kring tomten kan väl inte bjuda på annat än julkänsla?

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!