Nöje

Det här ska du inte göra om du vaknar mitt i natten om du vill somna om

Här är några saker som du absolut ska undvika att göra om du vaknar mitt i natten – åtminstone om du vill öka dina chanser att somna om.

Foto: Pexels

Få saker är så irriterade som att vakna upp mitt i natten och ha svårt att somna om. Enligt sömnspecialisten Dr Michael Breus – som även har skrivit boken “The Power of When” – finns det ett par saker som gör det ännu svårare att komma till ro igen.

Här är två saker du ska undvika att göra om du vaknar mitt i natten:

Gå inte på toaletten såvida du inte absolut måste

Att stiga upp ur sängen höjer pulsen, vilket i sin tur gör det svårare att somna om. Därför är det bäst att undvika att gå på toaletten mitt i natten, såvida du inte måste.

För att vi ska kunna sova behöver nämligen vi ha en viss hjärtrytm – ungefär 60 slag per minut. När du stiger upp ur sängen tvingas ditt hjärta slå snabbare och det tar en stund för det att komma ner i rätt takt igen så att du kan somna om.

Försök slappna av – och titta inte på klockan

Anledningen till att du helst inte ska titta på klockan när du vaknar upp mitt i natten är ganska självklar: för många som vaknar mitt i natten är den första impulsen att titta på klockan och räkna ut hur många timmars sömn de har kvar, något som kan leda till oro.

Det bästa du kan göra är att istället försöka slappna av och släppa tankarna på risken att inte få tillräckligt mycket sömn – annars kommer oron göra det praktiskt taget omöjligt att somna om.

Källa: Independent

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!