Russin och fikon är så mycket mer än ingredienser i bakverk och glögg. De är fyllda med sötma, smak och aromer som kan förgylla vilken rätt som helst. Så varför inte ge dessa torkade frukter huvudrollen? Saltå Kvarn har teamat upp med mästerkocksvinnaren från 2020, Sofia Henriksson, som presenterar fem härliga recept i russinens och fikonens anda när julen närmar sig.
Det börjar dra ihop sig mot jul och därmed även högsäsongen för russin och fikon. Att vi äter mycket torkad frukt under vintern är historiskt sett ingen slump eftersom de håller länge, är energigivande och söta. Förvånansvärt nog är vi dåliga på att använda dessa torkade frukter till annat än bakverk och glögg, men faktum är att de kan förhöja smaken i många klassiska varmrätter. Inför julsäsongen har det ekologiska matföretaget Saltå Kvarn teamat upp med mästerkocksvinnaren Sofia Henriksson och tagit fram fem nytänkande recept på temat russin och fikon. Att förpackningarna ligger och dammar på hyllan efter decembers glöggmys är nu ett minne blott.
Viktigt att välja rätt
Inför den stundande högsäsongen av torkad frukt är det viktigt att välja rätt, både för klimatets och hälsans skull. Alla Saltå Kvarns produkter är ekologiska och det finns många skäl att välja just ekologiskt när det gäller russin. Enligt Naturskyddsföreningen är vindruvor en av de viktigaste varorna att byta till ekologiskt eftersom konventionellt odlade druvor är en av de mest kemiskt besprutade produkterna i Europa.
Nedan listar vi de härliga recepten fulla av sötma och smak!