Hallonsnittar är galet gott och förgyller helgens fikastunder på ett kick. Extra goda blir de när du toppar dem med färska hallon uppkokade med lite socker – men det går minst lika bra med färdigköpt sylt. Toppen över i:et får du genom att toppa hallonsylten med söt glasyr.
Du behöver (ca 40 kakor):
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
250 g smör
2 ägg
2 dl socker
Fyllning (köpt sylt fungerar även):
300 g hallon – frysta eller färska
1 dl socker
Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 220 grader.
2. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
3. Smält smör och låt svalna helt. Blanda sedan ner det plus ägg i bunken och rör samman till smidig deg.
4. Ställ in degen i kylskåpet och låt stå 20 minuter.
5. Dela degen i fyra lika stora delar och rulla sedan till längder som du lägger på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner varje längd i mitten med fingret och platta till längderna något.
6. Koka upp hallon med socker och låt svalna (eller ta köpt sylt) och placera i fördjupningen du nyss gjorde.
7. Grädda kakorna i ca 12 minuter. Tills de fått fin färg.
8. Låt kakorna svalna innan du skär dem i bitar.
9. Rör samman florsocker och vatten och bred ut över hallonsylten (eller spritsa ut mönster som på bilden).
Ät och njut!
Tid: 30 %
Svårighet: 15 %
Pris: 15 %
Recept & foto: Cassandra Brunstedt