Den klassiska kanelbullen har fått en värdig motståndare när det kommer till världens godaste bulle, nämligen hallonbullen. Den mjuka och fluffiga hallonbullen fylld med färska hallon, toppad med söt glasyr står “Kaja Baker” bakom och här bjuder bakbloggerskan på receptet (som vi inte kan få nog av just nu).
Gillar du kanelbullar så måste du bara testa hallonbullen som är som gjord för en somrig picknick.
9-12 hallonbullar
25 g färsk jäst
500 – 600 g vetemjöl
60 g strösocker
2,5 dl mjölk
80 g mjukt smör
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
Fyllning:
225 g hallon samt strösocker till fyllningen
Glasyr:
4 dl florsocker
2 msk vatten
5 droppar citronsaft
Gör så här:
1. Smula upp jästen i en bunke
2. Värm mjölken tills den är fingervarm (ca 37 grader) och blanda med jästen.
3. Tillsätt alla ingredienser förutom smör.
4. Knåda degen för hand eller med köksmaskin på låg fart ca 8 – 10 minuter. Lägg sedan ner mjukt smör i bitar.
5. Fortsätt sedan att köra köksmaskinen på låg hastighet i ca 10-12 min till på låg hastighet.
6. Nu ska degen jäsas! Lägg över en kökshandduk och låt stå i ca 1 timme tills den har blivit dubbelt så stor.
7. Värm upp hallonen i kastrull och låt dem kokas i ca fem minuter. Låt sedan dem svalna.
8. Kavla ut degen till en stor rektangel. Bred sedan över hallonen och strö över strösocker.
9. Låt dem gärna jäsa ytterligare 10-15 minuter, så blir de extra fluffiga och goda.
10. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 12-15 minuter.
12. Blanda florsocker med vatten samt citronsaft i en bunke.
Vispa med elvisp någon minut till en jämn glasyr.
Sockerglasyren är klar att använda på bullarna.
Obs, den stelnar relativt snabbt på ca 15 minuter
Recept: Kaja Baker