Glutenfria chokladfondanter sätter pricken över i:et på middagsbjudningen
Vår favoritdessert genom tiderna, både på restaurang och hemma i soffan är krämiga och klassiska chokladfondanter – som knappast kan göra någon besviken. Dessa är dessutom enkla att sno ihop och är klara på 20 minuter. Här nedan hittar du ett recept att spara – och hålla hårt i!
Du behöver (för ca 8 personer):
200 g smör
300 g mörk choklad
2 hela ägg
2 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och bryt ner chokladen i bitar så att allt smälter samman.
3. Vispa ägg, gulor och socker fluffigt.
4. Låt chokladblandningen svalna något innan du häller över i äggblandningen. Rör ner vaniljsocker och lite salt och blanda allt till en jämn smet.
5. I noggrant smörade formar häller du sedan upp smeten och lämnar lite utrymme längst upp då de växer något.
6. Baka i ca 7-8 minuter för en lös och rinnig insida. 10-12 minuter för en fastare fondant. Använd ögonmåttet och håll koll på ytan så du ej tar ut dem för tidigt.
Smaksättning: Vill du ha en smak på dina fondanter så går det att smaksätta med allt ifrån lakritspulver, till smakessens, citrusskal, nötter och nougat. Det du gillar/har hemma.
Serveringstips: Servera med en kula glass eller lättvispad grädde. Toppa med färska bär, nötter eller annat du gillar/har hemma.
OBS! Kom ihåg att smöra formarna noga så att fondaterna inte fastnar.