instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Hälften av svenskarna lever med övervikt – så mycket ska du röra på dig

Av: Metro Mode

Varannan svensk är överviktig eller fet. Kurvan har ökat stadigt sedan 80-talet och hela 52 procent av svenskarna är överviktiga eller lider av fetma. Läkaren Marcus Olausson berättar i Nyhetsmorgon hur mycket vi i snitt behöver röra på oss för att må bra och motverka övervikt.

Foto: Skärmdump TV4

När läkaren Marcus Olausson nyligen medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon berättade han att en tredjedel av den vuxna befolkningen inte uppfyller minimikraven på fysisk aktivitet – och ännu värre ställt är det när det kommer till barnen. Barn ska röra sig ungefär en timme med högre intensitet per dag. “Där finns det studier som visar att åtta av tio barn inte uppnår detta”, säger Marcus Olausson i inslaget.

Enbart BMI kan vara vilseledande

Fetma och övervikt mäts ofta utifrån BMI. Det står för Body Mass Index och mäter förhållandet mellan vikt och längd. Det är ett av flera sätt som kan avgöra om du väger för lite eller för mycket. BMI är dock en indikation och ger inte en fullständig bild av hur din vikt påverkar din hälsa men en riktlinje är att ett BMI-värde över 25 räknas som övervikt och över 30 räknas som fetma. Marcus Olausson påpekar dock att det kan vara ett “trubbigt mått på individnivå” då man kan få ett högt BMI utan att lida av övervikt om man exempelvis är mycket muskulös.

En tredjedel av alla vuxna rör sig för lite

När det kommer till vuxna menar Macus Olausson att en tredjedel av befolkningen inte uppnår minimikravet för fysisk aktivitet. “Är du då kraftigt överviktig och har fetma och rör på dig för lite så ökar risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar som stroke och ökar även risken för artroser.” Att röra sig tillräckligt leder istället till att “vi koncentrerar oss bättre, vi får bättre impulskontroll och bättre minne.”

Vad räknas som tillräcklig fysisk aktivitet?

Enligt Marcus Olausson bör vuxna röra sig minst 150 minuter per vecka med måttlig intensitet eller 75 minuter per vecka med hög intensitet. Exempel på måttlig intensitet:

Exempel på hög intensitet:

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår