Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Håll din skotträdda hund lugn och trygg under nyår – 12 tips

Här kommer tipsen som hjälper dig och din hund till en lugnare och trevligare nyårsafton.

Foto: Pexels/Unsplash

Snart är det nyårsafton med buller och brak, bokstavligen talat. Även om det är festligt med glittrande fyrverkerier för oss så finns det många av våra fyrbenta vänner som absolut inte uppskattar spektaklet.

En kvarts miljon hundar är skotträdda

Ungefär en kvarts miljon hundar i Sverige är skotträdda uppger Svenska Kennelklubben.

– Aldrig tidigare har det funnits så många hundar som nu och aldrig tidigare har det funnits så många ovana hundägare. Många som saknar erfarenhet av att ha hund vet kanske inte ens att den är skotträdd och inte heller vad man kan göra för att mildra hundens upplevelser när det brakar loss, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea i ett pressmeddelande.

Därför kommer här några tips som kan göra nyårsafton lite härligare, även för din hund.

1. Rasta i god tid

Se till att hunden är rastad i god tid och gå inte ut runt tolvslaget. Hundar flyr i panik varje år när pangandet börjar.

2. Ett tryck utmed kroppen kan lugna din hund

Med ett brett band eller tygstycke kan du knyta på det vis som bilden visar, det kan hjälpa. Annars finns specialutformade åskvästar att köpa.

12346524_1267619146588223_2017559115599241389_n

3. Håll er inomhus

Det är ditt ansvar att din hund känner sig säker. Är ni er inomhus där ljudnivån är dämpad slipper du eventuella rymningar som kan leda till oanade konsekvenser. Förbered hemmet – dra ner persienner och försök dämpa ljudet så gott du kan. Bygg en ljuddämpad koja under matbordet, gärna med hjälp av tungt tyg.

4. Ha hunden i halsband eller sele

När ni går ut – ha hunden i halsband eller sele med rejält koppel, gärna med koppelöglan runt handleden. Smällandet kan pågå dagar både innan och efter nyårsafton.

5. Se till att din hund blir bekant med ljuden 

Låt tv:n eller musiken vara igång redan en stund innan fyrverkerierna bränner av. På så vis kan din hund förknippa dessa ljud med trygghet och lugn och på det viset minska risken för panik.

6. Fetvadd i öronen

Fetvadd i hundens öron eller hörlurar kräver ofta träning, men prova. Belöna med godis.

7. Om din hund gömmer sig, låt den då göra det

Om din hund går undan under ett bord eller en annan möbel, försök då inte att dra ut din fyrbenta vän därifrån. Det kan få hunden att känna sig ännu mer stressad och att senare relatera den stress och rädsla till fyrverkerier i framtiden.

8. Hämta ett täcke eller en filt

Ett skyddande hölje kan få hunden att känna sig tryggare.

9. Beröring

Beröring – massera gärna din hund, det har också en lugnande effekt.

10. Belöna!

Om det kommer en särskilt hög smäll kan du efteråt ge din hund en godis eller favoritleksaken. Det kan ge en mer positiv association till smällarna. Bara du inte övergör det, då kan hunden komma att utnyttja det istället.

11. Håll dig lugn själv

Din hund ser ditt beteende och så länge du själv håller dig lugn och sansad är det positivt för din hund. Var nära din hund så den känner ditt stöd.

12. Ta hjälp om du tror att dessa trick inte kommer hjälpa 

Om din hund ändå blir stressad och rädd av fyrverkerierna, passa på att i förväg kontakta en veterinär. Det finns svaga lugnande preparat som är särskilt framtagna för att få din hund att må bättre vid den här typen av stressiga situationer då det är svårt att undvika ljudet av smällarna helt.

KÖP

Foto: Pexels/Unsplash

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!