Nöje

Så många svenskar är otrogna på julfesten

Arbetsplatsen är ett välkänt ställe för folk att hitta kärleken eller en spännande flört. Och när mistlarna åker upp och jultröjorna dras på ryktas det om att det kan bli extra kärleksfullt kollegor emellan. Men hur ser det ut för de personer som redan har en partner? I LELOs undersökning Onanirapporten har svenskarna fått dela sina hemligheter kopplade till just otrohet – samt vart gränsen för otrohet går enligt en själv.

Foto: Office Christmas Party (2016)

Där framkommer det att var tredje svensk någon gång har varit otrogen. Den grupp där allra flest bedragit sin partner är kvinnor mellan 50–64 år, där 45 procent uppger att de någon gång varit otrogna. Allra vanligast är det att vara otrogen hemma hos någon annan (14 procent) eller hemma hos sig själv (åtta procent).

Även arbetsplatsen ligger bakom en hel del otrohetsaffärer, framför allt för de personer som befunnit sig i arbetslivet en längre tid. Män mellan 65–79 år är den grupp där allra flest varit otrogna på en jobbresa. Därefter kommer kvinnor mellan 65–79 år.

Ovanligt med otrohet på julfesten

För den som oroar sig inför en partners julfest kan det dock finnas anledning att pusta ut något. På julfester, som ofta talas om som en arena för otrohet, är det nämligen färre som uppgett att de varit otrogna. “En vanlig orsak till att bryta mot de överenskommelser man har kring trohet är att man saknar att få vissa sidor av sig själv speglade hos andra, som ens partner inte längre uppmärksammar på samma sätt – och man själv inte heller ger samma utlopp för en bit in i en relation. Jag upplever att det är betydligt vanligare att vara otrogen på grund av detta, än att man är missnöjd med sin partner eller relationen i sig, om man skrapar lite på ytan”, säger Marika Smith, sexinspiratör.

Olika syn på var gränsen för otrohet går

När det kommer till vad man anser som otrohet är variationen mellan åldrarna stor. I åldersgrupperna 18–29 år anser 71 procent att kyssa någon annan än sin partner räknas som otrohet. I de yngre åldersgrupperna anser fler även att flirta med någon annan (48 procent) eller att skriva intima meddelanden med någon annan (72 procent) än sin partner räknas som otrohet. Det går att jämföra med de äldre åldersgrupperna där tolv respektive 36 procent anser detta. Att onanera med sexleksak eller titta på porr anser dock endast ett fåtal av svenskarna bör räknas som otrohet och uppges av respektive tre procent. Däremot är andelen kvinnor som ser porr som otrohet något högre, då det uppges av fem procent.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!